Een oldtimer DAF brandweerwagen, type DAF A1300 BA360 uit 1971. Foto: PR
Een oldtimer DAF brandweerwagen, type DAF A1300 BA360 uit 1971. Foto: PR

Brandweermuseum bestaat een halve eeuw in 2020

BORCULO - Het Brandweermuseum in Borculo viert volgend jaar het vijftigjarig bestaan. Eigenlijk is het de Stichting Brandweermuseum Borculo die herdenkt dat vier brandweermannen vijf decennia geleden langs de Kamer van Koophandel gingen. Dat waren de heren Scherjon, Veldink, Siebes en Braaksma. Enkele jaren daarvoor al werden er in het voormalige Spuithuis op een zolder ontdekte handpompen tentoongesteld. Dat was de eigenlijke start van wat later het Brandweermuseum Borculo werd, een van de best geoutilleerde musea in zijn soort. Het museum werd gesticht door de leden van de Vrijwillige Brandweer Borculo.

Door Rob Weeber

Natuurlijk laat de stichting het jubileum niet zomaar voorbijgaan. Gedurende het gehele jaar 2020 zijn er diverse activiteiten gepland. Op 1 februari is de officiële opening voor genodigden van het jubileum met een fotocollage van de inmiddels al overleden oprichters van de stichting. Op 7 maart wordt er in het kader van de 'Dag van de geschiedenis van de brandweer' in Borculo een landelijk brandweercongres in de Joriskerk gehouden. Dagvoorzitter is de oud-regiocommandant Koos Scherjon, zoon van een van de oprichters van de Stichting Brandweermuseum Borculo. Aansluitend is er een rondleiding door het museum.

Komst IncidentenCity
De meivakantie wordt geheel afgestemd op de bezoekers van het museum met de komst van IncidentenCity. Deze educatieve tentoonstelling laat op 23 m3 oppervlak 23 verschillende, actuele incidenten uit Nederland zien waarbij de brandweer moest uitrukken. Het is opgebouwd uit meer dan 100.000 Legosteentjes. Eind juni zijn er brandweerjeugdwedstrijden voor alle basisscholen in Borculo, Geesteren, Gelselaar en Haarlo. De wedstrijden vallen samen met De Weerkom'n Dagen. Tijdens de septemberfeesten wordt er in de optocht meegereden met zoveel mogelijk oude brandweerwagens. Op zondag 4 oktober, tijdens de Zompendag, worden er zo'n 75 oldtimers uit het gehele land verwacht. Daarbij zullen ook enkele wagens uit Duitsland aanwezig zijn. Op 12 december tenslotte is er speciaal voor de vrijwilligers van het museum een afsluitende jubileumavond.
Kortom, het belooft weer een bijzonder en interessant jaar voor het toch al druk bezochte museum te worden. Uniek is bijvoorbeeld de nagemaakte brandweerspuit uit de tijd van de Romeinen. Verder staan er zo'n 700 miniatuur brandweerauto's op schaal, afkomstig van een verzamelaar uit Colijnsplaat. Inmiddels is het museum wat uit het jasje gegroeid en vele attributen staan opgeslagen. Verhuizen echter is lastig, het succes van het museum is ook de charme van de locatie.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden