Rekkenaar Wim Giesbers met zijn geliefde rijwiel. Foto: Rob Weeber
Rekkenaar Wim Giesbers met zijn geliefde rijwiel. Foto: Rob Weeber

Fietsen met het Berkelfestival

Algemeen

REKKEN - Rekkenaar Wim Giesbers is gek van fietsen en legt naar eigen zeggen zo'n 6.000 km per jaar af. Het bijzondere is misschien wel dat hij dat hoofdzakelijk rondom de grens met Duitsland doet. Om zijn liefde voor het landschap en de natuur met anderen te kunnen delen, beschrijft hij bovendien zijn tochten. Is een route eenmaal af, dan 'verspreidt' hij deze via zijn vaste adressen in de regio, toeristische locaties waar veel mensen op af komen.

Door Rob Weeber

Het contact met het Berkelfestival ontstond in 2018. "Vorig jaar vroeg de organisatie mij of ik een fietsroute had waarin de Berkel centraal staat", aldus Giesbers. "Ik had toen geen toegesneden route, maar wel een andere fietsroute die bruikbaar was. Voor dit jaar kwamen ze weer terug met dezelfde vraag. Voor deze editie heb ik wel een nieuwe route gemaakt die langs de Berkel vanuit Rekken, Café Kerkemeijer, naar Stadtlohn gaat. Eigenlijk heb ik drie routes rondom de Berkel gemaakt. De eerste gaat vanuit Rekken naar Vreden en via Ammeloe en Oldenkotte weer terug. Hij heeft een totale afstand van 33 km. De tweede route is iets korter, 23 km. Vanuit Rekken fietst men langs de kerkdorpen Ammeloe, Ellewick en Oldenkotte en weer terug naar Rekken. De derde fietsroute gaat vanuit Rekken naar Stadtlohn en terug. De totale afstand bedraagt 62 km. Onderweg passeert men maar liefst negentien keer de Berkel, onder meer in de fraaie binnenstad van Vreden. Men weet het vaak niet, maar de streek rondom de grens is de mooiste streek van Nederland. Hij is nog lang niet door iedereen ontdekt."

Giesbers heeft inmiddels negentien routes ontworpen. Die routes zijn allemaal te verkrijgen bij diverse toeristische locaties, zoals het Muldershuis in Eibergen, Café Kerkemeijer in Rekken en Café-Restaurant Rotering in Oldenkotte. Het zijn digitale routes die op aanvraag ter plekke worden geprint. Voordeel is dat ze makkelijk aan te passen zijn als er iets wijzigt. De afspraak is dat de uitgeeflocaties wijzigingen aan hem doorgeven. Om er zeker van te zijn dat zijn routes absoluut kloppen, heeft hij drie testrijders die de routes na fietsen alvorens ze worden vrijgegeven. Dat moet ook wel, want anders dan in Nederland kent Duitsland geen fietsknooppunten. Bij het vaststellen van een route heeft hij een aantal vaste principes. Hij stuurt de fietsers nooit over privéterrein, ontwerpt alleen routes die het gehele jaar te rijden zijn en plant ongeveer iedere 10 km een pleisterplaats.

Het Berkelfestival is van 23 tot en met 25 augustus en begint in Gescher. De klokkenstad viert tegelijk haar 50-jarig bestaan als stad.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant