H.M. Koningin Máxima draait de schoonwaterkraan open. Naast haar Joris Groot Zevert. Foto: Rob Weeber
H.M. Koningin Máxima draait de schoonwaterkraan open. Naast haar Joris Groot Zevert. Foto: Rob Weeber

Koninklijk bezoek voor opening Groene Mineralen Centrale

Algemeen

BELTRUM - Het mestoverschotvraagstuk dateert van 1984 en is sindsdien onderdeel van de (Europese) politieke agenda. Er wordt veel gedebatteerd over het onderwerp, maar ook hard gewerkt aan oplossingen. In Beltrum bijvoorbeeld heeft de firma Groot Zevert Vergisting een wereldprimeur behaald binnen de circulaire landbouweconomie. Het nam afgelopen woensdag de eerste Groene Mineralen Centrale in gebruik, een fabriek waarmee drijfmest wordt omgezet in biogas en digestaat. De officiële openingshandeling werd verricht door H.M. Koningin Máxima in het bijzijn van eigenaar Joris Groot Zevert.

Door Rob Weeber

In zijn openingswoord gaf Joris Groot Zevert aan zeer verheugd te zijn met de komst van de koningin. Hij bekende ook een groot boerenhart te hebben, een van de redenen waarom hij drie jaar terug het zeer innovatieve project gestart is. Een bijzondere dank ging uit naar de samenwerkende partners als Nijhuis Industries in Doetinchem, de Wageningen University & Research en de diverse overheden. Maar niet minder was zijn lof over de coöperatie met de regionale landbouwers. Zij werken dag en nacht voor hun bedrijf tegen een vaak geringe winstmarge, maar hebben het project toch doorgezet.

Tot voor kort werd de overtollige mest afgevoerd. Dat betekende tankwagens vol met bijna water die naar Duitsland werden getransporteerd. Met de opening van de Groene Mineralen Centrale wordt de mest geheel afgebroken en vervallen de transporten. De eerste stap is de omzetting van mest in biogas en digestaat. Het biogas, 11 miljoen kuub per jaar, gaat hoofdzakelijk naar de fabriek van FrieslandCampina in Borculo. Het digestaat wordt omgezet in een dikke fractie, organische stoffen, schoon drinkwater en groene weide meststoffen. De dikke fractie wordt nu nog geëxporteerd als compost, maar het is straks de bedoeling om ook deze substantie te gaan scheiden in organische stoffen en fosfaat. Daarmee is een echte mijlpaal bereikt in de circulaire landbouweconomie.

Oscar Schoumans, senior onderzoeker en projectleider binnen de Wageningen University & Research, gaf aan dat het mestprobleem eigenlijk een fosfaatprobleem is dat pas vanaf 2009 serieus is aangepakt. Nu, tien jaar later, is men met de nieuwe centrale in staat om de fosfaat uit de mest te scheiden en de vergiste mest te hergebruiken in de regio. Menno Nijhuis van Nijhuis Industries gaf aan dat er gedurende het innovatieproces momenten zijn geweest waarop men aarzelde om door te gaan. Uiteindelijk gaf de goede samenwerking tussen de partners en het onderlinge vertrouwen de doorslag. Gevraagd naar zijn droom, gaf hij als antwoord dat hij de Achterhoek kunstmestvrij wilde hebben. Verder hoopt hij op schaalvergroting van het proces in Nederland en het buitenland. Dat laatste echter is geen gemakkelijk proces. Het ontwikkelen van een Groene Mineralen Centrale duurt lang.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant