Demo-Doe-Dagen met thema 'On-zichtbaar?' in Oude Mattheus

EIBERGEN - Tijdens het Monumentenweekend is er zaterdag 14 september veel te zien en beleven in De Oude Mattheus te Eibergen. Naast de uitleg van historische gebouw-details is het de laatste mogelijkheid de expositie "Onzichtbaar' te bekijken. Vele bezoekers hebben de werken van kunstenaar Arie van 't Riet al bewonderd. De werken bestaan uit composities van planten en dieren die met een Röntgencamera zijn vastgelegd en bewerkt.

Zaterdag 14 september is tevens de laatste in rij van zes zogenaamde Demo-Doe-Dagen. Het thema 'On-zichtbaar?' inspireerde Kees van der Werf om diverse objecten samen te stellen die goed bij dit thema aansluiten. Men kan zich verwonderen over objecten die mensen versteld doen staan over alledaagse fenomenen. Men kan kosmische deeltjes voorbij zien en horen komen. Ook kan men de Theremin bespelen. Een instrument dat men bespeelt zonder het aan te raken. Er is nog een leuk spelobject: Belangstellenden kunnen met behulp van magneten een Smiley uit een Escaperoom bevrijden. Met de warmte camera kunnen bezoekers proefjes doen zoals verstoppertje spelen. Ook kunnen kinderen met de magneet-zand-tafel spelen of tekeningen maken in de trant van de geëxposeerde kunstwerken.
Er is dit weekend iets speciaals toegevoegd aan de serie zelfbouw-smartphone microscopen. Aanwezigen laten zien hoe men met het lensje dat uit een cd gesloopt kan worden, een microscoop kan maken. Naast het bekijken van de weerhaakjes op de haren van de processierups, rode bloedcellen en de vleugels van een hoornaar is er een opstelling waarmee men in de wondere microscopische wereld van het mos in de achtertuin kan kijken. Het meest bijzonder dier dat daarin leeft, is een zogenaamde tardigrade of ook wel waterbeertje genoemd. Dit kleine beestje, onzichtbaar voor het blote oog, heeft acht poten met klauwtjes en een bijzonder telescopische mond met tanden. Het wordt wel het taaiste dier op aarde genoemd. Ze overleven lage temperaturen: na het invriezen bij -20 graden konden onderzoekers aantonen dat ze na ontdooien gewoon verder leefden. Ook hoge temperaturen tot 150 graden kunnen ze weerstaan. Zelfs de blootstelling aan hoge dosis straling of het plaatsen in het vacuüm overleven ze. Waarschijnlijk leefden deze bijzonder diertjes al ver voor de dinosaurussen.

De Oude Mattheus is 14 september open van 10 tot 16.30 uur. (15 september gesloten)

Meer berichten