Jaap de Boer (r) legt zijn plan aan Johan Godschalk uit. Foto: Rob Weeber
Jaap de Boer (r) legt zijn plan aan Johan Godschalk uit. Foto: Rob Weeber

Naoberfonds houdt eerste spreekuur

Algemeen

BERKELLAND - Het recent opgericht Naoberfonds in de gemeente Berkelland hield vrijdagochtend haar eerste spreekuur. Het fonds is een noviteit in de gemeente voor (financiële) ondersteuning van leefbaarheidsinitiatieven uit de samenleving. Kartrekkers zijn Johan Godschalk (adviseur bij Cultuurmij Oost in Arnhem) en Mirjam Mellink (adviseur Plattelandsvernieuwing gemeente Berkelland). Achter hen staat een team van adviseurs uit meerdere kernen die de beoordelingscommissie vormt.

Door Rob Weeber

Ideeëndokter Johan Godschalk heeft ervaring met het activeren van de samenleving. Hij stond aan de basis van de Stichting Pak An en begon in de gemeente Bronckhorst met een initiatief á la Naoberfonds. Het succes ervan lonkte de gemeente Berkelland. De eerste ideebrenger zat al om 08.45 klaar voor het gesprek. Jaap de Boer uit Geesteren ergert zich wild aan zwerfafval en wil in 2020 Berkelland 'groen' hebben. Hij ontwikkelde de website en app Helemaalgroen.nl. De bedoeling is dat mensen tijdens een wandeling vrijblijvend een zak meenemen en het zwerfvuil dat ze onderweg tegenkomen, verzamelen. Aan de app zit een GPS-koppeling waardoor iedereen kan terugzien hoeveel km hij of zij gelopen heeft en welke route 'schoongeveegd' is. De schoonmaakresultaten zijn ook zichtbaar voor anderen die de app gebruiken. Zo hoopt hij het zwaan-kleef-aan-effect te bereiken. De resultaten zijn indrukwekkend. In Berkelland werd in 2019 al 6078 km gelopen en ontdaan van zwerfvuil, gemiddeld 50 km per deelnemer. De jongste deelnemer is acht jaar. Jaap ziet de eigen gemeente Berkelland als pilotgemeente en wil ook de andere gemeenten in Nederland activeren. Na Jaap kwam een delegatie uit Ruurlo, Bert van Zijtveld (De Heikamp), Sven Bonsel (Ruurlose Ondernemingsvereniging) en René Swienink (STAR/VVV Ruurlo). Bert ontwikkelde Het Liefdespad en wil een loveseat, een liefdeszetel, in het dorp Ruurlo als verbindend element tussen Het Liefdespad, Kasteelmuseum MORE en het dorp. De tip van Johan was om het dorp, inwoners, scholen en andere belanghebbenden, te betrekken bij de ideevorming rondom de loveseat. Ze ontstaat draagkracht en betrokkenheid bij het project. Leo van Dijk en Dick Lammers uit Eibergen zijn betrokken bij het terughalen uit de gemeente Zutphen van een oude grenssteen die bij Rekken/Holterhoek heeft gestaan. Zij vroegen een bijdrage voor plaatsing ervan en voor een informatiebord. Jurist Paul ter Horst uit Borculo is op zoek naar samenwerking binnen de gemeente voor advies en voorlichting omtrent bewindvoering en hulpverlening bij (aanstaande) financiële problemen. Hij wil graag een spreekuur opzetten/medeorganiseren en zijn specifieke, juridische kennis inzetten. Zijn doel is vooral in het voortraject te ondersteunen.
Praten met Johan en Mirjam is het idee krijgen dat zij zich actief willen bemoeien met 'jouw inzet'. Gedurende het gesprek denken ze mee en toetsen en passant de haalbaarheid ervan. Ze gaan echter nooit op de stoel van de aanvrager zitten. "Het belangrijkste criterium dat we hebben, is de duurzaamheid van het idee," legt Johan uit. "De uitwerking ervan moet ook volgend jaar nog bestaan. We beseffen dat het best lastig is om in een keer een goed doordacht plan voor te leggen. Daarom nodigen we de mensen uit om nog eens terug te komen op het spreekuur, zodat we gezamenlijk het plan verder aan kunnen scherpen. Natuurlijk kan een idee afgewezen worden, maar dat wil niet zeggen dat het onbruikbaar is. Over een tijdje nodigen we alle indieners uit. Mijn ervaring is dat dit een positieve interactie oplevert waardoor mensen elkaar gaan helpen. Zo kan iets toch gerealiseerd worden. We hebben voor een proefperiode per jaar 100.000 euro van de raad gekregen, maar we gaan dat bedrag niet bewust uitsmeren. Van mij mogen we er in drie maanden doorheen zijn. Dat is een goed signaal naar de raad om na te denken over het succes van het Naoberfonds."
Het eerste spreekuur is zeker een succes te noemen,. Er werden 10 ideeën besproken. Johan en Miriam houden iedere vrijdagochtend spreekuur van 09.00 – 12.00 uur. Locatie: gemeentehuis Berkelland, Borculo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant