Kleintje Bieb in Rietmolen viert feest. Foto: Theo Temmink
Kleintje Bieb in Rietmolen viert feest. Foto: Theo Temmink (Foto: )

Kleintje Bieb viert eerste lustrum

RIETMOLEN - In 2014 werd door de Gemeente Berkelland het project 'Dorpsböke' bedacht. Dit als alternatief voor het wegvallen van de bibliobus in de kleine kernen. Daarop werd op initiatief van Gemeenschap Rietmolen een werkgroep opgericht om deze leesvoorziening te realiseren. De oude voetbalkantine zou worden omgetoverd tot nieuwe bibliotheek: 'Kleintje Bieb'. Kleintje Bieb viert nu het eerste lustrum.

De voormalige voetbalkantine zou tevens onderkomen gaan bieden aan de JAR oftewel de Jeugd Accommodatie Rietmolen, een werkplek voor creatieve doe-middagen voor de schooljeugd onder de naam Skik en de handwerkclub. Toch heeft het er wel even om gespannen of het project gerealiseerd kon worden. De gemeente en provincie zouden bijdragen in de kosten maar toen bleek de subsidiepot bij de provincie leeg. Echter door het aanschrijven van fondsen, en inzet van heel veel vrijwilligers, is het toch gelukt.
Op 5 oktober 2014 vond de feestelijke opening van de nieuwe en sfeervolle ruimte plaats. Rietmolen was hiermee een aanwinst rijker. Niet voor niets won Rietmolen hiermee in 2015 de landelijke Gouden 'Kern met pit'-prijs.
Vanaf het begin werd vruchtbaar samengewerkt met het lerarenteam van basisschool St. Jozef, met de andere Dorpsbökes binnen de gemeente Berkelland en de Bibliotheek Oost Achterhoek. Laatstgenoemde biedt kleintje Bieb en andere Dorpsbökes ondersteuning door structurele inzet van een ervaren beroepskracht.

Kleintje Bieb biedt het spel- en boekenplan voor peuters en kleuters, voorleesochtenden voor peuters, een uitgebreid en divers aanbod van boeken voor basisschoolleerlingen, actuele boeken voor volwassenen waarbij een groot deel van de collectie door inwoners van Rietmolen is ingebracht en de cursus omgaan met de iPad voor volwassenen. Dit alles wordt gerund door een vaste en stabiele werkgroep vrijwilligers. En na vijf jaar kan worden gesteld dat in een prachtige ruimte een kleine maar volwaardige en actuele bibliotheek werd ingericht.

Feest
Om het vijfjarig jubileum te vieren is er tijdens de Kinderboekenweek van 2 tot en met 11 oktober een feestweek met de tal van activiteiten. Zo is er een feestelijke ochtend voor de peuters van de peuterclub. Datum en tijdstip worden afgestemd met de peuterleidsters. Op vrijdag 4 oktober is er voor alle leerlingen van de St. Jozefschool een voorstelling van Jan, de vrolijkste man van Nederland. In zijn voorstelling gaat hij in op het thema van de kinderboekenweek, 'Reis je mee?'.

Boekenmarkt
In kleintje Bieb wordt gestreefd naar een actueel aanbod aan boeken. Dat betekent ook afscheid nemen van oude boeken om plaats te maken voor nieuwe. Omdat de afgeschreven boeken zeker nog de moeite waard zijn, is er een boekenmarkt, op zaterdag 5 oktober van 10.00 en 14.00 uur in Kleintje Bieb.

Theater voor volwassenen
Vrijdagavond 11 oktober is er voor volwassenen een voorstelling aan van het Peer Toftheater. Stinkende Best is een grappige, interactieve en muzikale voorstelling over de balans tussen jezelf verliezen en jezelf vinden in het drukke leven van 'De moeder de Vrouw'. En dat in de huidige tijd waarin veel mensen veel ballen hoog moeten houden. Er is in Kleintje Bieb ruimte voor circa 80 personen, dus snel aanmelden is gewenst. Dat kan via het mailadres kleintjebieb@outlook.com. Kleintje Bieb is open vanaf 19.30 uur. Er staat dan een kop koffie klaar voor de bezoekers. De voorstelling begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.

Meer berichten