De taalvrijwilligers in de bibliotheek. Foto: Rob Stevens
De taalvrijwilligers in de bibliotheek. Foto: Rob Stevens

Vrijwilligers die 'cursisten met lef' helpen

Algemeen

REGIO - Maandag 9 september zit het bijgebouwtje van de bibliotheek in Eibergen vol met taalvrijwilligers. Uit de gemeenten Berkelland, Winterswijk en Oost-Gelre. In de regio Oost-Achterhoek zijn er daarvan 51 actief. En dat is van belang. In Nederland hebben namelijk 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. In jargon bekend als laaggeletterden. Vaak zijn ze daardoor ook niet handig in het digitaal afwikkelen van allerlei zaken. En dat in een tijd dat steeds gemeenten, banken en andere bedrijven hun diensten via digitale kanalen afhandelen. Taalvrijwilligers kunnen voor deze groep daarom veel betekenen.

Door Rob Stevens

Dat is precies de reden dat deze vrijwilligers was gevraagd naar Eibergen te komen. Om ze zo eens gezamenlijk in het zonnetje te kunnen zetten. En om ze in de gelegenheid te stellen onderling kennis te maken en ervaringen uit te wisselen. En ook om één iemand in het bijzonder centraal te stellen, namelijk: Daria Kasimanova. Zij is in de regio Oost-Achterhoek uitgekozen als 'TaalHeld van het jaar'. Een verkiezing in het leven geroepen door de Stichting Lezen & Schrijven. Als zodanig mag Daria nu de degens kruisen met vrijwilligers uit andere regio's in den lande die dit ook overkwam. Eén van hen zal in een later stadium tot landelijke 'Taalheld van het jaar' worden verkozen. Het is niet geheel toevallig dat deze middag plaatsvond op de eerste dag van de Week van de Alfabetisering.

Daria, geboren in Rusland, woont nu zeven jaar in Winterswijk. Zij is vertaler van beroep, in het Fins, Engels, Nederlands en Russisch. Het is dus niet zo heel vreemd dat zij snel de Nederlandse taal onder de knie kreeg. Nu helpt ze anderen daarmee ook op weg. In de bibliotheek pakt ze een boek van Carlos Ruiz Zafón uit te kast. Momenteel leest ze 'De gevangene van de hemel' van Zafón, samen met haar cursisten, om hun taalvaardigheid te verbeteren.

Wethouder Wim Aalderink van de gemeente Winterswijk sprak de vrijwilligers toe, namens de drie gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Hij sprak over het tijdperk van de digitalisering en de enorme toename van tekst die dat met zich mee heeft gebracht. Over de invloed die het heeft op je werk, inkomen, gezondheid als je taalvaardigheden wat minder zijn. Hij had het ook over de creativiteit van mensen om hun 'laaggeletterdheid' weten te verbergen. Zoals de man die steevast een mitella in zijn auto had liggen om deze om te doen wannee hij een formulier moest invullen. Hij kon zo zonder argwaan te wekken mensen vragen 'om dat even voor hem te doen'.

Ton Mengerink, directeur van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, prees de inzet van de vrijwilligers en hun belangrijke en dankbare werk. In de Taalhuizen in de verschillende bibliotheken ziet hij elk van hen vaak alleen met één of meerdere cursisten. En nu een keer de hele groep bij elkaar. Voor Mengerink zijn ze 'het gezicht van het Taalhuis'.

Van cursisten wordt lef gevraagd om voor hun 'laaggeletterdheid' uit te komen. Vandaar dat het woord DURF centraal staat in de week van de alfabetisering. Het werk van de taalvrijwilligers is intensief, vaak één op één. Jaarlijks scholen deze vijftig vrijwilligers in de drie gemeenten een kleine negentig mensen die de taal beter willen leren beheersen. Dankzij de vrijwilligers kan een groot aantal mensen beter mee doen aan de samenleving. De eerste dag van de week van de Alfabetisering was een mooi moment om juist deze vrijwilligers te bedanken voor hun inzet.

Daria Kasimanova. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant