Gemeente stimuleert windmolens

Algemeen

BERKELLAND - De gemeente Berkelland wil in 2030 energieneutraal zijn. Om die doelstelling te halen is ook de inzet van inwoners nodig. Je hoort steeds vaker dat Berkellanders hun woning isoleren en op steeds meer daken verschijnen zonnepanelen. Ook de gebouwen van menig agrariër liggen vol met zonnepanelen. De gemeente wil het nu aantrekkelijker maken voor agrarische bedrijven om ook kleine windmolens te plaatsen. Die wekken relatief veel energie op.

Door Rob Stevens

De installatie van een kleine windmolen, tot 25 meter hoogte, kan een mooie aanvulling zijn op de zonnepanelen die nu al vaak te zien zijn op de daken van agrarische bedrijven. Zonnepanelen produceren natuurlijk vooral zomers midden op de dag energie, maar windmolens doen dat het hele jaar door de hele dag en nacht. Een ander voordeel van kleine windmolens is dat ze bijna onzichtbaar zijn in het landschap, waardoor er meer draagvlak voor is bij omwonenden. De installatie van een windmolen is echter een kostbare zaak. En een activiteit waarvoor ook nog eens een vergunning moet worden aangevraagd. Voor de bouw van een kleine windmolen (tot 25 meter as-hoogte) in het buitengebied op eigen erf is een zogenaamde buitenplanse afwijkingsprocedure noodzakelijk. De legeskosten voor deze procedure zijn relatief hoog, afgezet tegen de investering in een kleine windmolen. Deze kosten kunnen dan een financiële drempel zijn om van zo'n windmolen af te zien. De legeskosten zijn op dit moment ruim € 6.100,- euro, terwijl de investering tot zo rond de 100.000,- euro kan oplopen. Door dit deel van de verschuldigde leges te subsidiëren maakt de gemeente het aantrekkelijker om kleine windmolens op het eigen erf te plaatsen. Het doel van de gemeente om in 2030 energieneutraal te zijn komt zo dichter bij.
De animo lijkt er te zijn, zo lijkt het elders in het land. LTO-Noord heeft bijvoorbeeld haar leden in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht geraadpleegd of er animo is voor kleine windmolens. Binnen twee dagen na het begin van een online enquête reageerden al honderden boeren. Men ziet er veel perspectief in kleine windmolens tot 25 meter hoogte voor agrarische bedrijven. Ondernemers die zonnepanelen op daken hebben, kunnen de kleine windmolens veelal ook nog eens eenvoudig aansluiten op het elektriciteitsnet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant