Ronald Nieuwenhuis in de nieuwe stal. Foto: Rob Weeber
Ronald Nieuwenhuis in de nieuwe stal. Foto: Rob Weeber

Open stal bij Nieuwenhuis in Beltrum

BELTRUM - De familie Nieuwenhuis aan de Waterdijk 10 in Beltrum houdt op vrijdag 20 september samen met veevoederleverancier De Heus een feestelijke 'open stal'. Alle belangstellenden zijn welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Om te laten zien dat de vernieuwde stal zorgt voor meer 'koecomfort' en om te vieren dat Nieuwenhuis al vijftig jaar klant is bij De Heus.

Door Rob Weeber

Ook een koe heeft ruimte nodig. Langzamerhand verrijzen op het platteland meer en meer nieuwe stallen, gebouwd naar de laatste inzichten in de branche. Zo'n nieuwe stal wordt niet altijd gebouwd om het bedrijf uit te breiden. Soms is de oude stal aan vervanging toe omdat hij niet meer voldoet aan de geldende normen van gezonde huisvesting voor de dieren. Boer Ronald Nieuwenhuis uit Beltrum liet ook zijn stal vernieuwen. Een deel van de oude stal bleef staan en werd uitgebreid.

Koecomfort
Meer ruimte leidt tot een betere melkproductie, zo merkte boer Ronald Nieuwenhuis op als het directe gevolg van de bouw van zijn moderne, grotere koeienstal. "De eerste week al gaven de koeien 800 liter meer melk," aldus Nieuwenhuis. "De oude stal was gewoon te klein. Ik spreek in dit verband graag over koecomfort. Ook koeien gedijen in een prettige leefomgeving. Je hoort bij nieuwbouw al snel de term megastal vallen, maar dat doet geen recht aan de werkelijkheid. De hoogte, breedte en lengte van een stal staan nu eenmaal in verhouding. Dat gegeven is ook nodig om een 'gezonde' stal te bouwen waar beesten, voer, mest en geur hun weg kunnen vinden. Vergeet niet dat de eisen steeds verder aangescherpt worden. De emissiearme vloer bijvoorbeeld voldoet aan de laatste normen. De mest zakt er wel doorheen, maar de geur kan niet opstijgen. Ook uitbreiding van je bedrijf is aan strenge regels gebonden. Eerder hadden we het mestquotum als uitgangspunt, maar tegenwoordig is er het fosfaatquotum. Voor iedere koe die je erbij wilt, moet er ergens anders een verdwijnen. Bovendien betaal je fosfaatrechten per koe. Al die dingen moet je meewegen in je beleid, want het gaat erom dat je je bedrijf gezond en in beweging houdt."

Naast de opening van de nieuwe stal viert het melkveebedrijf dat het al 50 jaar lang klant is van voederbedrijf De Heus. Volgens Nieuwenhuis dat best een unicum. De twee zaken waren voor De Heus in ieder geval genoeg om samen met Nieuwenhuis een informatief feestje te organiseren. Vrijdag 20 september is iedereen van harte welkom om tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje te nemen bij het bedrijf van Nieuwenhuis aan de Waterdijk 10, Beltrum. Vragen over de vernieuwde stal worden graag beantwoord en er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje en voor de kinderen is er een springkussen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden