Met een VR-bril (VR is Virtual Reality, virtuele werkelijkheid) als gezond persoon dementie ervaren, blijkt een grote impact te hebben. Foto: Rob Stevens
Met een VR-bril (VR is Virtual Reality, virtuele werkelijkheid) als gezond persoon dementie ervaren, blijkt een grote impact te hebben. Foto: Rob Stevens

De wereld van dementie

Algemeen

BERKELLAND - Wie droomt er niet van eens in de huid van iemand anders te kruipen? Vorige week was die mogelijkheid er, in de bibliotheek van Eibergen. In dit geval in de huid van iemand die lijdt aan dementie. In het kader van de week waarin wereldwijd stil werd gestaan bij dementie, bood de gemeente Berkelland die mogelijkheid in samenwerking met Into D'mentia. De laatste instantie heeft een ervarings- en trainingstool ontwikkeld, voor gezonde mensen om de emoties te voelen die horen bij dementie. En voor zorgverleners die professioneel met patiënten met deze ziekte te maken hebben.

Door Rob Stevens

Een aantal mantelzorgers maakt donderdag gebruik van die tool. Het maakt heftige emoties los. Dan wordt duidelijk dat een groot aantal gewoon bezig is dagelijks te overleven. Dan verplaats je je niet makkelijk in de ander. De VR-bril dwingt daartoe. De mantelzorgers treden toe tot de wereld van de dementie. Of dat een man of een vrouw is kun je kiezen. Een medewerker van Into D'mentia zorgt voor de inleiding en het nagesprek. En dat blijkt zinvol.
Eva is mantelzorger voor haar schoonmoeder. Eva: "Mantelzorger, of je dat wilt worden wordt je niet gevraagd. Het overkomt je. Met deze tool stap je letterlijk de wereld van een, in mijn geval, demente vrouw binnen. Ik hoor haar stem en haar gedachten. Ik voel de onzekerheid over wat er rond haar gebeurt. Haar onzekerheid als niet de boodschappen van het boodschappenlijstje zijn gehaald maar voor de zoveelste keer een Gelderse worst en twee pakken melk. De boze reactie van de dochter als de radio door het huis schalt en je weet niet hoe die zachter moet. Als mantelzorger sta ik toch steeds in de controle-modus om alles rond mijn schoonmoeder in goede banen te leiden. Eigenlijk wil ik die rol niet, maar het gebeurt toch. Mijn schoonmoeder vindt dat vervelend. Het geeft haar het gevoel dat controle ontbreekt, en dat ze faalt. Het maakt haar onzeker."

Tachtig procent van het gedrag en de gevoelens van de dementerende wordt bepaald door de omgeving. Dat feit maakt meteen duidelijk wat de waarde is van de VR-bril. Het geeft inzicht in de effecten van het eigen gedrag op degene waarvoor je zorgt. Als mantelzorger heb je dus invloed op het gedrag van degene waarvoor je zorgt. Dat besef is belangrijk. Bijna iedereen kent wel iemand in zijn of haar nabije omgeving die lijdt aan dementie. Want rond de 270.000 mannen en vrouwen in Nederland hebben de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. In 2040 zal dit aantal opgelopen zijn naar een half miljoen.
Berkelland afficheert zich als 'dementievriendelijke gemeente'. De Berkellandse Sportfederatie start 26 september met een nieuwe activiteit onder de titel 'bewegen en ontmoeten', specifiek voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het Alzheimercafé in Borculo is elke tweede dinsdag van de maand van 19.30 tot 21.00 uur in Careaz J.W. Andriessen, Koppeldijk 40 in Borculo. Voor een gezamenlijk moment om ervaringen te delen, informatie te krijgen en het uitwisselen van praktische tips. De Bibliotheek Oost-Achterhoek organiseert in samenwerking met het landelijke 'Samen Dementievriendelijk' de workshop 'GOED omgaan met dementie'. Op de gemeentelijke website zijn meer activiteiten in Berkelland te vinden voor mensen die lijden aan dementie én hun omgeving.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant