Van links af groep 6-leerlingen Ilse, Tessel, Janoe en Jet met hun eigen waterzuivering. Foto: Rob Weeber
Van links af groep 6-leerlingen Ilse, Tessel, Janoe en Jet met hun eigen waterzuivering. Foto: Rob Weeber

Leerlingen Hofmaatschool maken eigen waterzuivering

Algemeen

NEEDE - De digitale leerlijn 'Mijn Omgeving' haalt kinderen uit de klas en laat ze buiten school leerervaringen opdoen. Het wordt met een mooie term ook wel omgevingsonderwijs genoemd. Regelmatig worden er educatieprojecten geïnitieerd waarbij de leerlingen op inspiratietocht gaan. Vrijdagochtend was de plek van samenkomst het nieuwe Natuurpark Kronenkamp in Neede, waar de leerlingen uit de combinatiegroep 6,7 van obs De Hofmaat uit Neede hun eigen waterzuivering mochten bouwen.

Door Rob Weeber

Het project 'Reizen in de Tijd', geïnitieerd door het Cultuur en Erfgoedpacht Achterhoek, bracht de kinderen al langs kasteel Ruurlo voor een spannend, historisch verhaal. De komst van de leerlingen naar de voormalige waterzuivering valt eveneens onder 'Reizen in de Tijd'. Dit keer was het thema 'Maak je eigen waterzuivering'. Na aankomst op het Natuurpark Kronenkamp werden de kinderen rondgeleid door Henk Bolster. Ze kregen het praktijkverhaal over het ontstaan van de rioolwaterzuivering (1955) en een inkijk in de gebouwen. Een van de dingen die de kinderen het meest intrigeerde, was de smalle 'brievenbus' in de oude nagistingstank waardoor de vleermuizen straks het nieuwe vleermuizenkelder in en uit kunnen.

Na een kleine pauze startte beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij de uitleg over de eigen waterzuivering. Van te voren hadden de leerlingen in de klas al een voorbereidende les gehad, samengesteld door Mirjan Koldeweij. In die les werden het monument Kronenkamp (de waterzuivering), het thema vleermuizen en het maken van een eigen waterzuivering besproken. Vrijdag konden de leerlingen in de praktijk aan de slag. Iedereen had een petfles van thuis meegenomen. In het ontmoetingscentrum werd deze omgevormd tot 'filtertank' met behulp van watten, zand en grind. Daarna werd zogenaamd vies water gemaakt met behulp van zand, dat vervolgens over het filtermengsel in de fles werd gegoten. Na zo'n 10 minuten werd het gefilterde water zichtbaar onderin de fles. De leerlingen waren druk in de weer met de opdracht. Leerlingen Inge vond het een leuke experiment. "Ik hou veel van knutselen en dat kan hier volop. Van te voren was er in de les al aandacht aan besteed, maar spelen met water en zand in het echt is veel leuker", aldus Inge.

Het project 'Maak je eigen waterzuivering' is bedoeld voor alle groepen 7 en combigroepen met groep 7. Iedere basisschool in Neede komt aan bod de komende weken, het project loopt tot 3 oktober. Alleen Rietmolen staat voor maart 2020 gepland. Deze ochtend was het pilotproject waarin ervaring wordt opgedaan. Daarna wordt de begeleiding en uitvoering overgedragen aan de vrijwilligers van het Natuurpark Kronenkamp.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant