Het parachutespel. Foto: Rob Stevens
Het parachutespel. Foto: Rob Stevens (Foto: )
VIDEO

'Wie heißt du?'

EIBERGEN - Opwinding alom op het schoolplein van IKC het Sterrenpalet afgelopen maandag. De reden? Groep 7-8 van Het Sterrenpalet krijgt bezoek van de leerlingen van klas vier van de St. Marien-Schule uit Vreden. De Duitse en Nederlandse scholieren volgen samen een sportieve les van Beweegwijs op het schoolplein. De spelletjes zijn voor Duitse en Nederlandse leerlingen een ideale manier om elkaar spelenderwijs te leren kennen.

Door Rob Stevens

's Ochtends vroeg arriveren de leerlingen van de St. Marien-Schule met de bus bij 'Integraal Kind Centrum (IKC) het Sterrenpalet' aan de Prins Bernardstraat in Eibergen. Voor een soepel verloop van het bezoek zijn er voorbereidende contacten gelegd. Leerlingen hebben elkaar brieven geschreven en er zijn ook boodschappen op video uitgewisseld. En vorig jaar is in het kader van een kunstproject gezamenlijk het museum in Vreden bezocht.

Buiten zetten de medewerkers van Beweegwijs op het schoolplein een circuit van spelletjes uit. Binnen heet de directeur van het Sterrenpalet, Ineke Neerhof, de jonge 'Duitse Nachbarn' welkom. Daarna leidt ze de leerlingen met hun onderwijzer, Mareike Wensing, rond door het vorig jaar in gebruik genomen en dus spiksplinternieuwe schoolgebouw.

Het weer is goed. Ideaal om samen te spelen. De Nederlandse leerlingen krijgen op het schoolplein briefjes met de tekst 'Wie heißt du?' en de Duitse scholieren met 'Hoe heet jij?' Om de contactvoming op weg te helpen. Want de scholieren doen Duits-Nederlands gemixt het spelletjescircuit van Beweegwijs. De briefjes veroorzaken de nodige opwinding. Binnen de eigen groep wordt eerst druk geoefend op de juiste uitspraak. De ij is voor de Duitse scholieren een tongbreker en voor de Nederlandse leerlingen is de ß lastig. Maar het gezamenlijk spel overwint al snel barrières. Sport verbroedert. Dan is het pauze. Wat is er dan Nederlandser dan een flesje fris met …. stroopwafels!

Lehrerin Mareike Wensing is de onderwijzer van de Duitse klas vier. Mareike: "Het kost leerlingen toch moeite die taalbarrière te overwinnen. Ze zijn al gauw bang om fouten te maken. De beide scholen zijn moeilijk te vergelijken. Het Sterrenpalet is natuurlijk gloednieuw. Onze school is dat niet. Wat betreft de digitalisering zijn ze hier al veel verder. Dan zitten wij toch nog een beetje in het analoge tijdperk. Volgend voorjaar komt het Sterrenpalet bij ons op bezoek. We hebben dan een circusproject en geven een voorstelling voor de Nederlandse kinderen."

Dit bezoek is gekoppeld aan het project 'Spreek je Buurtaal'. Spreek je buurtaal is een project waarbij basisscholen in de grensregio elkaars taal en cultuur leren kennen. In totaal 33 scholen in de Achterhoek, Twente, Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen geven lessen in hun buurtaal.

Video: Rob Stevens

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden