Een van de eyecatchers op de expositie was 'Achterhoekse gemoedelijkheid' van Josine Breukink. Foto: Josée Gruwel
Een van de eyecatchers op de expositie was 'Achterhoekse gemoedelijkheid' van Josine Breukink. Foto: Josée Gruwel

Rembrandt en een sterk staaltje Achterhoekse gemoedelijkheid

Algemeen

RUURLO – Wie veel te weten wil komen over de beroemde schilder Rembrandt Van Rijn zit bij de KunstKring Ruurlo goed. Vanwege het Rembrandt jaar, de schilder overleed 350 jaar geleden, gaf kunstenaar Peter-Frans de Graaf al een lezing over technieken die de schilder gebruikte, hield kunsthistorica Maria Driessen een lezing over zijn leven en zijn werken en werd afgelopen zondag door burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland de expositie 'Beleef Rembrandt in Ruurlo' geopend. Aansluitend was er een toepasselijk concert met Trio Cordevento dat muziek speelde die in Rembrandt's tijd in de Lage Landen werd gecomponeerd.

Door Josée Gruwel

De expositie in het Kulturhus is een verrassende, inspirerende expositie van 106 kunstwerken, gemaakt door cursisten van de KunstKring Ruurlo en verder voornamelijk door (amateur)kunstenaars uit Berkelland en de Achterhoek. Leidraad was het leven en werk van Rembrandt.
Om het publiek zondag bij de feestelijke opening in de stemming te brengen las dichter Hans Mellendijk een gedicht voor uit eigen werk. In een boottocht over de Schelde schetste hij de schilderachtige aanblikken die hij vanuit de boot zag, als schilderijen kwamen ze op het netvlies. "Ter illustratie dat je daar de grote meesters tegenkomt," aldus de dichter.

Burgemeester Van Oostrum opende de expositie door het lint door te knippen waarmee de naam Rembrandt in gekalligrafeerde letters zichtbaar werd.
Na een toast met een glas champagne kon er door de aanwezigen volop genoten worden van de tentoongestelde werken, van zelfportretten van Rembrandt tot zelfbedachte creaties die aan de schilder of een van zijn werken deed denken. Ook de verschillende technieken, zoals etsen, tekenen, schilderen, fotograferen en keramisch werken, waren verrassend en spraakmakend. Opvallend waren de vele gesprekjes die er in de wandelgangen werden gevoerd, vaak met de kunstenaar erbij. Hierbij ging het ook over vakmanschap. Helma Buerman uit Alphen aan de Rijn: "Veel is nageschilderd. Vaak knap werk. Soms is het primitief, maar zo leuk gedaan, zoals het werkje van Titus."

De Staalmeesters als voorbeeld
Josine Breukink uit Wichmond deed net een cursus 'Fotografiestijl oude meesters' toen ze las over de expositie. Leuk, daar ga ik aan meedoen, dacht ze. "Ik wilde Rembrandt in de Achterhoek brengen. Er ging een hele zomer overheen voordat ik het idee kreeg: de Cross in Wichmond. Dat was het: de gewone man, lol maken, biertje, hard werken, geen poeha, gemoedelijkheid. Ik wilde iets moois neerzetten, met het schilderij 'De Staalmeesters' van Rembrandt als voorbeeld en met als titel 'Achterhoekse gemoedelijkheid'. Het moest een sterk staaltje worden." De mannen die ze vroeg om te poseren waren enthousiast. Ze dacht na over licht, kleuren, compositie, opstelling en locatie. In de gelagkamer van het Bosmanshuis in Wichmond werd 'de kiek' genomen. Het schilderij, met passende lijst, is een eyecatcher. "Na de expositie gaat het naar café 'D'n Olde Kriet' in Wichmond. Iedereen kent de mannen die erop staan."

Het bruist
"Het idee voor de expositie was van onze voorzitter Barbara Bodegom", vertelden Lieneke Tanis en Joke Meerbeek van de projectgroep. "Het was de bedoeling dat er werken werden gemaakt door mensen uit de regio, maar er kwam ook een inzending uit Eindhoven en zelfs een uit Zeeuws-Vlaanderen. Over het aantal inzendingen waren we blij verrast."
De 18-jarige Mirte van Lieshout, die op het Summa College in Eindhoven op de afdeling Fashion een mode-opleiding volgt, maakte door middel van gemengde techniek 'Rembrandt meets fashion', waarop een uitvergroot detail te zien is van een schilderij van de grootmeester. "Het was een opdracht van school." Haar docent was mee. Het bruist hier, concludeerde ze.

Activiteiten
De expositie loopt tot 20 november en is te bezichtigen van 9.00 tot 17.00 uur.
Op 22 november geeft Jan Six in het Kulturhus een lezing over Rembrandt en zijn vrouwen. In de pauze reikt hij de prijs uit aan de winnaar van het kunstwerk dat door het publiek werd gekozen. Stemmen hiervoor kan tot 20 november. Op 25 november organiseert de KunstKring een treinreis naar Amsterdam, waar het Rijksmuseum wordt bezocht en de tentoonstelling Rembrandt en Velasquez wordt bekeken. Voor beide activiteiten kan men zich nog opgeven.


www.kunstkringruurlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant