De Kamer van Kramer sluit definitief per 1 november. Foto; Rob Weeber
De Kamer van Kramer sluit definitief per 1 november. Foto; Rob Weeber

Postpakketten Neede voortaan via Jumbo

Algemeen

NEEDE - Op 1 november gaat de winkel 'De Kamer van Kramer' in de Oudestraat in Neede definitief dicht. Dan ook komt er een einde aan de unieke samenwerking tussen winkel en bibliotheek. Eigenaren Jeroen en Pim Kramer zijn er nuchter onder, maar beseffen dat de toekomstplannen die beiden hadden aan vernieuwing toe zijn. Jeroen had nog graag vijf jaar doorgegaan tot aan zijn pensioen. Pim koos tien jaar terug bewust voor een leven als winkelier, maar zal op zoek moeten naar een alternatief. Hij heeft nog niets voor ogen, maar is naar eigen zeggen creatief genoeg.

Door Rob Weeber

Voor de sluiting is niet één oorzaak aan te geven. "We hebben in al die jaren vele fijne en trouwe klanten mogen helpen en dat staat voorop," begint Jeroen. "Sinds de start samen hebben we getracht een breed assortiment te scheppen, waardoor we minder afhankelijk werden. De maatschappelijke ontwikkelingen echter hebben ons ingehaald. Ik wil zeker niet de schuld geven aan het internet, maar feit is wel dat we daardoor bijvoorbeeld veel minder boeken verkopen. Als iemand vroeger niet wist hoe hij zijn konijn moest verzorgen, dan kocht hij bij ons een boekje. Nu vindt men de informatie op het internet. Ook leesboeken gaan minder over de toonbank en meer via de afdeling pakketten. Een ander assortiment bestaat uit kantoorartikelen. Wij zijn aangesloten bij een keten van 450 winkels die gezamenlijk een webshop exploiteren met concurrerende prijzen. Toch zien we veel pakketten van derden over de toonbank gaan. Wellicht is het gemak, wellicht onnadenkendheid of onwetendheid, maar feit is wel dat de omzet weglekt uit het eigen dorp. Doordat we een servicepunt van PostNl zijn, hebben we een goed inzicht in de koopstroom via het internet. Tabaksverkoop zit al jaren in het verdomhoekje en wordt aan alle kanten gefrustreerd. Dat helpt ons ook niet. Tot overmaat van ramp tenslotte besloot de ING Bank de helft van zijn servicepunten in Nederland te sluiten, waaronder die van ons. Het is alsof de economische crisis nog steeds niet over is, je kunt er niet tegenaan werken."

Een belangrijke activiteit bij Kramer is de afhandeling van de pakketpost, zowel voor particulieren als bedrijven. Toen PostNL hoorde dat de winkel dicht ging, heeft men Kramer gevraagd een drietal zelfstandige winkeliers aan te wijzen die de postactiviteiten zouden kunnen overnemen. Na het indienen ervan, bleek achteraf dat de keuze toch op de Jumbo was gevallen. Desgevraagd bevestigt Patricia Veldhuis van de Jumbovestiging het bericht. "We gaan inderdaad de postactiviteiten van 'De Kamer van Kramer' overnemen per 1 november". Dat zal even aanpoten zijn. Er gaan zo'n vijf containers met post dagelijks de deur uit. We gaan onze servicebalie aanpassen en daar de afwikkeling concentreren. De verwachting is dat we geen extra personeel nodig hebben, hoewel er wel pieken kunnen ontstaan. In ieder geval krijgen enkele medewerkers een e-learning cursus en een kleine stage bij Kramer. Na verloop van tijd zullen we evalueren of dit afdoende is. We vinden het jammer dat Kramer dichtgaat en hopen dat we de service geruisloos kunnen doorzetten."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant