De scouts bezig met leggen van contacten. Foto: Seraja Bomers
De scouts bezig met leggen van contacten. Foto: Seraja Bomers (Foto: )

Scouting Neede gaat de wereld in

NEEDE - Het was op zaterdag 19 oktober volle bak bij Scouting Neede. Het weekend stond in het teken van de jaarlijkse JOTA-JOTI: Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet. Scouts van over de hele wereld ontmoetten elkaar tijdens dit weekend via amateurradio en het internet. En dit jaar was het een bijzondere editie, want Scouting Neede deed alweer voor de 45ste keer mee.

Een groep fanatieke leden van Scouting Neede is al het hele jaar druk geweest met de voorbereidingen voor het plaatsen van antennes, opzetten van tenten en het indelen van de blokhut. Er werd gerekend op grote belangstelling van (oud-)leden (oud-)vrijwilligers en ook Scouting Nederland zou aanwezig zijn, omdat de Needse blokhut dit jaar het hoofdkwartier van de landelijke JOTA-JOTI zou zijn. De delegatie van de overkoepelende organisatie telde twintig personen man en naast de honderd aanwezige leden van Scouting Neede kwamen er nog veel meer belangstellenden kijken. De vrijwilligers keken tevreden naar de gezellige drukte.
Explorer-begeleiding Hubert Lammersen was één van hen. Hij herinnert zich de eerste Needse JOTA-JOTI nog goed. Deze vond plaats bij blokhut Kisveld, de toenmalige residentie van Scouting Neede. Hij was toen zelf nog geen lid, maar de grote, zelfgebouwde zendmasten maakten destijds veel indruk op hem. Nu ging hij zelf aan de slag om samen met andere vrijwilligers het JOTA-JOTI-evenement op te zetten.

Saamhorigheid
Vrijwilliger Wouter Huiskamp vertelt: "Het mooiste aan de JOTA-JOTI is toch wel het saamhorigheidsgevoel met mensen van over de hele wereld met dezelfde interesses." Lammersen vult aan: "Je ziet iemand niet, dat is het mooie. Je hebt hele gesprekken met mensen zonder dat je ze ooit gezien hebt. Je kunt mensen daardoor nergens op beoordelen. Bij Scouting zijn we allemaal gelijk."
Ondertussen zijn jeugdleden Janneke (12), Youri (8), Bas (9), Jorg (12) en Jorick (13) aan het zenden met een scoutinggroep uit Enschede. Er wordt onder andere verteld wat de groepen allemaal gedaan hebben op het jaarlijkse zomerkamp, wat het leukste spel is om te spelen en wat de scouts allemaal al gedaan hebben die dag. De dag is snel voorbij. Wat de scouts het leukst vonden? "Het gesprek met de scoutinggroep uit Enschede en het solderen!"

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden