Jokes van Grootveld bij de meer dan levensgrote geologische kaart, Foto: Rob Stevens
Jokes van Grootveld bij de meer dan levensgrote geologische kaart, Foto: Rob Stevens (Foto: )

De Scheper Eibergen in nieuw geologisch jasje

EIBERGEN - Het is druk in Museum de Scheper vrijdagochtend. In de entree van het museum zitten vrijwilligers van het museum. Zij kunnen die ochtend als eersten de volledig vernieuwde afdeling geologie bekijken. Zaterdag werd de afdeling officieel in gebruik genomen door wethouder Anjo Bosman.

Door Rob Stevens

De vernieuwd afdeling vertelt het verhaal van de aarde, de Achterhoek en Eibergen. De afdeling geologie is de eerste ruimte die bezoekers betreden bij het bezoek van het museum. Om in de juiste stemming te komen krijgen worden bezoekers al direct, nog voordat ze de deur openen naar de afdeling, getrakteerd op een passende multimediale verassing.
Jokes van Grootveld is gastvrouw en persvoorlichter van het museum. Jokes: "Die verassing is geheel in de geest van de vernieuwing van de afdeling. Sinds het museum is gebruik is, in 1978, is er nooit wezenlijk iets veranderd aan die afdeling. De inrichting was gedateerd. De collectie wordt nu meer eigentijds en interactief gepresenteerd. Er is meer spanning."
Het eerst wat opvalt bij binnenkomst van de ruimte is een levensgrote foto van Herman Schepers. De nog niet zo lang geleden overleden Schepers is oprichter van het museum en was zelf ook amateur-archeoloog. Het museum heeft veel objecten van hem in de tentoonstelling. De foto is een hommage. In de ruimte is één hele wand bedekt met een geologisch-morfologische kaart van Eibergen en omgeving. Het geeft inzicht in de vormen en ontstaan van het landschap. Verder zijn bodemmaterialen, gesteenten en fossielen te zien die in een tijdsperspectief van miljoenen jaren worden geplaatst. Een tijdsklok met animaties laat de ontwikkeling der continenten zien en een heuse tijdmachine de ontwikkeling van de aarde.
Museum de Scheper draait op de inzet van 55 vrijwilligers. Norbert Eeltink, Henny Waanders, Arrie Burggraaf, Peter Braam, Paul Puntman en Gerard Doornbos waren verantwoordelijk voor de herinrichting van de afdeling geologie. Woensdag 13 november geeft de Utrechtse geograaf Nico Willemse in museum de Scheper een lezing over het Eibergse landschap en de oorsprong van de Berkel. De nieuwe afdeling geologie is voor het eerst te bekijken op woensdag 6 november. Het museum aan de Hagen 24 in Eibergen is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en op afspraak.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden