Lezing over geologie bij de Scheper

EIBERGEN - Een tocht vol verrassende verhalen over het Eibergse landschap en de oorsprong van de Berkel. Dat belooft de lezing te worden, die geograaf Nico Willemse op woensdag 13 november houdt in museum De scheper, waar de nieuwe geologieafdeling inmiddels voor het publiek geopend is.

Eibergen en omgeving nemen een bijzonder grillige plaats in voor wat betreft de geschiedenis van het Nederlandse landschap. Pas drie miljoen jaar geleden werd het gebied definitief door de zee verlaten en behoorde het tienduizenden jaren lang tot de riviervlakte van de Rijn. Gedurende de voorlaatste ijstijd kwam er landijs uit Scandinavië en na het wegsmelten van de gletsjers raakte het boomloze gebied vervolgens massaal overstoven door duinzand.
In de Middeleeuwen probeerde men de waterhuishouding te verbeteren door het graven van verbindingen tussen natuurlijke beken. Zo is de bovenloop van de huidige Berkel van oorsprong de bovenloop van de Regge. De meeste van de huidige beken kennen daarom een complexe ontstaansgeschiedenis.
De lezing wordt gegeven in de filmzaal van Museum de Scheper. Er is slechts plaats voor dertig personen. Aanmelden kan telefonisch tel. 0545-471050 of schriftelijk via een e-mail aan: info@museumdescheper.nl
Aanvang 19.30 uur, entree 5 euro. donateurs en vrijwilligers 3 euro.

www.museumdescheper.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden