21 jaar vetpriezen en slachtvisite in Noordijk

Vet priezen in Noordijk,met uitleg van Gerrit Geerdink. Foto: PR
Vet priezen in Noordijk,met uitleg van Gerrit Geerdink. Foto: PR (Foto: )

NOORDIJK - Op zaterdag 16 november houdt historische vereniging Oud Noordijk voor de 21ste keer het oude plattelandsgebruik 'vetpriezen' annex slachtvisite in en om De Oale Schole aan de Schoolweg in de buurtschap Noordijk. Van 10.00 tot 16.00 uur worden bezoekers getrakteerd op een uitgebreid programma volop activiteiten rond dit agrarisch gebruik uit vroeger jaren. En dat gebeurt uitermate traditioneel.

Vetpriezen is is een gebruik uit de tijd dat er op het platteland nog volop huisslachting plaatsvond. De buren kwamen op visite zodra het geslachte varken op de ladder hing en de naobers (naaste buren) kwamen het varken keuren. Zij prezen het varken dan om de kwaliteit en kwantiteit. Met name werd daarbij gelet op de hoeveelheid vet, spek en vlees. Vandaar de naam vetpriezen. Als het varken goedgekeurd was, werd het glas geheven en een dronk op het resultaat genuttigd. Oud Noordijk toont al deze activiteiten tijdens de slachtvisite. Het publiek krijgt ook volop gelegenheid spek en vlees in allerlei soorten en maten van het geslachte varken te kopen. Vers van de pers zoals slager Erik en zijn medewerkers het noemen.
Rond de slachtvisite wordt een uitgebreid programma van passende activiteiten uitgevoerd waaronder witte kool tot zuurkool verwerken, knieperkes bakken, brood bakken, een preuverieje van lekkere gerechten die gemaakt worden van vergeten groenten uit eigen tuin en de Heeren van Borculo zijner met eigengemaakt bier. Verder tal van oude ambachten en ook kramen waar agrarische producten worden aangeboden. De bezoekers worden welkom geheten met schraömkes, baklever en bakbloedworst. Ook de ganzengroep uit het naburige Gelselaar doet met een optreden aan mee. De Oale Schole is geopend.
Tegelijk met de slachtvisite is er in 't-Haarhoes, naast de Oale Schole een creativiteitsmarkt. Hier laten 20 standhouders hedendaags ambachtelijk werk zien, er zijn stands, demonstraties en workshops, aangepast aan de trends van nu. Zowel de slachtvisite als de crea-markt zijn vrij toegankelijk.

Meer berichten