De initiatiefnemers bij de plek waar één van de bankjes moet komen. Foto: Rob Stevens
De initiatiefnemers bij de plek waar één van de bankjes moet komen. Foto: Rob Stevens (Foto: )

Een goed idee beloond

REKKEN - Hillie van de Peppel en Edith Harmsen uit Rekken behoren tot de eerste burgers die met hun initiatief een gemeentelijke bijdrage uit het Naoberfonds in de wacht hebben gesleept. Met het Naoberfonds worden burgerinitiatieven gehonoreerd die de leefbaarheid in de gemeente vergroten. Hillie en Edith willen met zitbankjes op centrale plekken in Rekken de sociale samenhang in hun dorp verbeteren.

Door Rob Stevens

"Het idee van de bankjes was al eens geopperd", zegt Hillie. "Maar toen we van het Naoberfonds hoorden was de link snel gelegd. We hebben in de buurt geflyerd en handtekeningen verzameld. Om de adviescommissie die over de toekenning van de subsidie gaat te kunnen laten zien dat er in de buurt draagvlak voor het idee is." Edith: "Bijna iedereen was enthousiast. Dat hebben we proberen over te brengen. De adviescommissie vond dat we ons zeer goed hadden voorbereid. De passie en betrokkenheid om de eigen omgeving nog mooier en beter te willen maken was volgens hen voelbaar. Verspreid over het terrein van de voormalige Van Ouwenaller Vereniging komen drie bankjes en een picknicktafel. Buurtbewoners komen elkaar regelmatig tegen op straat. De bankjes nodigen dan uit er 'even bij te gaan zitten'. Via de buurtapp kunnen we nu ook bij één van de bankjes voor een bakje koffie afspreken. Dat is belangrijk voor de buurt. Het vergroot de onderlinge betrokkenheid."

Nel Kaffa en Benno Spekschoor zijn één van diegenen die een deel van hun perceel beschikbaar stellen om een bankje te plaatsen. Nel: "Nu maak je meestal een praatje midden op de weg. Dat hoeft straks niet meer. Met dat kleine stukje grond deden we toch niets. Benno en ik staan achter het initiatief. We wonen hier al veertig jaar. De afspraak is dat de buurt gezamenlijk die buurtplekken op orde houden. Zoals we dat als buurt ook al doen met het zwembad en het kerkhof."

De bankjes worden al op zeer korte termijn geplaatst. De houten bankjes worden gemaakt bij de houtwerkplaats van Tactus Rekken. Iets wat de initiatienemers ook blij stemt.
Wethouder Anjo Bosman: ''De inzet van het fonds is om samen zorg te hebben voor een Berkelland waarin het optimaal prettig leven en wonen is. Dat die gedachte leeft, blijkt uit het enthousiasme voor het speciaal hiervoor ingerichte spreekuur in de kantine van het gemeentehuis. In de eerste zes weken van het fonds zijn al 32 ideeën ingebracht."

Een adviescommissie buigt zich over initiatieven en adviseert het college welke een positief advies krijgen. Het college heeft dit advies overgenomen. In totaal is een bedrag van 9.733 euro toegekend aan het initiatief in Rekken, Helemaal Groen voor een schone natuur en een educatieproject van de Synagoge Borculo. Jaarlijks is een budget van 100.000 euro beschikbaar voor goede ideeën van inwoners, verenigingen of stichtingen of andere organisaties. Het minimale bedrag voor een bijdrage uit het fonds is 250 euro, het maximale bedrag is 25.000 euro.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden