Neede bevrijd. Foto: PR
Neede bevrijd. Foto: PR (Foto: )

Festiviteiten rond Neede 75 jaar bevrijd

NEEDE - Volgend jaar is het precies 75 jaar geleden dat ons land de deur naar de Tweede Wereldoorlog definitief achter zich dicht kon trekken. Voor Neede gold dat de oorlog op 1 april 1945 voorbij was. Een dag ervoor werd er in het gebied Kisveld nog strijd geleverd tussen Duitsers en Geallieerden. Edward H.J. Foster van het rgt. Coldstream Guards kwam daarbij om het leven. Voor hem is later een monument aan de Höfteweg opgericht.

Door Rob Weeber

Natuurlijk laat Neede het bevrijdingsfeest niet aan zich voorbijgaan. De Stichting 4-5 mei Comité Neede is al volop bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar, hoewel het volledige programma nog niet definitief vaststaat. De start is op 31 maart met een herdenking bij het Edward Foster monument. Burgemeester Joost van Oostrum zal daar spreken. Ook is er Britse aanwezigheid. Daarna volgt een stille tocht naar de Grote Kerk waar oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif en burgemeester Kerkhoff van Gescher een toespraak houden. In de periode tussen 31 maart en 9 mei, de laatste dag van de festiviteiten, is in de Oale Smederieje een expositie te zien die in samenwerking met de Historische Kring Neede is ingericht. Tevens wordt er in die periode een wandel- en fietsroute door de VVV aangeboden die langs markante historische plekken voert. Op 4 mei volgt het gebruikelijke programma rondom de Nationale Herdenking, waar het taptoe-signaal en koraalmuziek zullen klinken. Voorafgaand aan het bezoek aan het monument op de Needse Berg echter zal in de Grote Kerk een toespraak worden gehouden door ds. Wytze Andela. Daarna volgt een stille tocht naar De Needse Berg. 5 mei is in 2020 weer de vijfjaarlijkse Bevrijdingsdag waarop veel mensen vrij zijn. Op die dag wordt een bevrijdingsontbijt gehouden. Op 9 mei tenslotte volgt een Bevrijdingsconcert met orkest, koor, zang en dans.
De feestelijkheden zullen ondersteund worden door vele organisaties en verenigingen binnen de voormalige gemeente Neede, inclusief kleine kernen dus. Inmiddels is een eerste bijeenkomst met diverse organisaties geweest. Aan hen is de vraag gesteld waar zij mogelijkheden zien om in het programma te participeren. Verder is het comité druk doende om een programma voor de jeugd te bedenken. Het is belangrijk dat ook zij betrokken worden bij Neede 75 jaar bevrijd. De gemeente Berkelland stelt voor de uitvoering van het programma een beperkte subsidie ter beschikking. Berichtgeving en vooruitblikken over het programma en de deelnemers zullen tot aan eind maart regelmatig verschijnen in het Achterhoek Nieuws.

Meer berichten