Claudia, Robert, Marieke, Wout en Dinie bij Slotman. Foto: Rob Stevens
Claudia, Robert, Marieke, Wout en Dinie bij Slotman. Foto: Rob Stevens (Foto: )

PUUR Platteland bij vakantieboerderij Slotman

EIBERGEN - Het idee ontstond tijdens het evenement Binnenste Buiten, vorig jaar. Ondernemers uit het buitengebied en in het centrum van Eibergen vonden elkaar toen in een festivalsfeer. Onder de kastanjebomen op De Hagen en de Kerkstraat in het centrum van Eibergen. PUUR platteland draait het deze keer om, ondernemers vinden elkaar die zondagmiddag 17 november op het platteland, op het terrein van vakantieboerderij Slotman, om daar dan de sfeer van het platteland op te roepen.

Door Rob Stevens

Maar wat is de sfeer van het platteland? Die is niet onder één noemer te vangen, zo blijkt als die vraag wordt voorgelegd aan de organisatoren Dinie Leerink, Marieke Altena, Claudia Krooshof, Wout Leerink en Robert Geessink. Vandaar dat op het terrein zondag 17 november zo'n dertig ondernemers een verscheidenheid aan producten of vakmanschap laten zien die wel allemaal één ding gemeen hebben: het platteland. Die middag gaat het om vooral oude ambachten, demonstraties, muziek, eten, drinken en vooral veel gezelligheid in een Achterhoekse sfeer.

Het lokale muzikale gezelschap 'Het Heerst!', met Jeroen ter Brake, Rob Klein Goldewijk en Tim Lurvink zorgt die middag voor de muzikale noot. Dinie Leerink: "De smid Frank Dekker demonstreert bij een smidsvuur zijn vaardigheden. In onze houtgestookte oven worden flammkuchen gebakken. En de bekende Eibergse bakker Rudy Schreuder bakt daarna in diezelfde oven zijn eigen brood. Rudy is gespecialiseerd in desembrood en de verwerking van spelt. Bij het haardvuur zitten 'de breisters' van de Meergaarden terwijl Wim Kemink (86) er oude verhalen uit de regio vertelt."

Claudia Krooshof: "Die middag wordt ook Duitse 'Herrencrème' gemaakt. Wij maakten er thuis altijd een variant op, de hakselpudding, als snack tijdens het hakselen van de maïs." Ook aan de kinderen is trouwens gedacht. Zij kunnen naar hartenlust bouwen met technische brokjes en hun eigen bouwsel daarna meenemen naar huis, of pompoenen uithollen, of cupcakes bakken. En zo zijn er die middag nog veel meer activiteiten, demonstraties en optredens.
PUUR Natuur is 17 november van 14.00 tot 20.00 uur bij Vakantieboerderij Slotman, Slotmansweg 1, Eibergen. Entree 2,50 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Meer berichten