Leo Morren, die de 'motie van treurnis' indiende. Foto: Rob Stevens
Leo Morren, die de 'motie van treurnis' indiende. Foto: Rob Stevens

Motie van treurnis haalt het niet

Algemeen

BERKELLAND - Tijdens de raadsvergadering afgelopen dinsdag dient Leo Morren van GroenLinks een 'Motie van treurnis' in. De motie heeft betrekking op het verloop en de besluitvorming van de raadsvergadering van de week ervoor waarin, aldus Leo Morren, "Wij negen uur met elkaar hebben gesproken en in grote treurnis uit elkaar zijn gegaan."

Door Rob Stevens

Aanleiding was het feit dat GroenLinks vorige week met een amendement van de coalitie mee stemde. Naar aanleiding van de uitkomst van een discussie van Andra Weg van GroenLinks met Hans Boxem van de VVD. Met voor haar als conclusie dat de OZB-teruggave voor huiseigenaren voor 2020 daarmee van de baan was. Een gevoelig punt voor de partij.
Na die vergadering blijkt dat echter niet het geval te zijn. Het amendement had namelijk betrekking op de jaren 2021 en 2022. Wat overigens duidelijk in het bewuste amendement stond. In 2020 krijgen huiseigenaren nu nog steeds de OZB terug. GroenLinks is verontwaardigd en sprak van misleiding en taalspelletjes. In de plaatselijke media wordt het conflict breed uitgemeten.
De emoties lopen in de raad soms hoog op, er vallen grote woorden en argumenten werden met stemverheffing en de vuist op de spreektafel kracht bijgezet. De motie van treurnis krijgt bijval van de complete oppositie.
De motie haalt het uiteindelijk niet omdat de coalitiepartijen tegen stemmen. Punt van kritiek van de oppositiepartijen is dat je niet van burgers kunt vragen mee te denken, in de speciaal hiervoor opgetuigde inspraakprocedure 'Berkelland in Balans', over welke bezuinigingen moeten worden genomen om de tekorten op de Berkellandse begroting weg te werken. Terwijl tegelijkertijd huiseigenaren in 2020 OZB-belasting terug krijgen. Han Boer van D66 vindt dat er sprake is van bewuste misleiding omdat goede verstaanders als Boxem en ook anderen wel wisten waar het Andra Weg om ging, terwijl geen pogingen werden ondernomen haar verheldering te bieden. Betsy Wormgoor van de PvdA vindt dat ondanks de bezuinigingen huizenbezitters een cadeautje krijgen. Zij vindt dat onrechtvaardig tegenover minder bedeelden. Het OZB-geld zou anders mooi ingezet kunnen worden om tekorten in het zorgdomein te lenigen. PvdA en GroenLinks horen steeds meer het geluid: "Dat burgers hun politici niet meer snappen".
De voorzitter van de raad, wethouder Teselink en de coalitiepartijen vinden dat men in de toekomst scherper op de formulering en verheldering van amendementen en besluiten moet letten. Hans Boxem concludeert dat men in de hitte van de strijd niet altijd scherp is op interrupties. Maar alle voorzitters van de coalitiepartijen verwerpen het idee van bewuste misleiding. De voorzitter van de raad, burgemeester Joost Van Oostrum, eindigt het debat met de oproep aan raadsleden om regelmatig in de spiegel te kijken met de vraag "Wat draag ik bij aan het raadsproces in het belang van onze inwoners. De enige manier om dat te doen is elkaar te vinden op de inhoud, verschillen te benadrukken maar die uiteindelijk wel op een fatsoenlijke manier met elkaar te bespreken. Dan past het elkaar de hand toe te steken en op zoek te gaan naar wat ons bindt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant