Hoe herken je nepnieuws?

Algemeen

Zolang er nieuws is en nieuwsberichten over de wereld worden verspreid, bestaat er ook nepnieuws. Online nepnieuws is er vanaf de uitvinding en invoering van internet. Sociale media maken het nog eenvoudiger om nepnieuws te verspreiden. Hoe is nepnieuws te herkennen? En met welke redenen wordt het gemaakt en verspreid?

Geld verdienen
Ze lijken erg op elkaar, nieuwsberichten en nepnieuwsberichten. Bij de eerste, het echte en normale nieuwsbericht, wordt een gebeurtenis objectief weergegeven. Bij de tweede, het nepnieuwsbericht, wordt een gebeurtenis bedacht en gebruikt om mensen te manipuleren. Op deze manier kunnen bedrijven snel geld verdienen door het aantal klikken op het bewuste nepnieuwsbericht. De inkomsten van het bedrijf groeien snel vanwege de hoeveelheid weergaven van advertenties die naast of onder het nepnieuwsbericht staan. Maar het is niet alleen maar de wens om snel geld te verdienen die de oorzaak is van nepnieuws. Ook bestaan er personen die andere personen willen beïnvloeden met radicale en extreme ideeën. En die personen of organisaties maken ook gebruik van nepnieuws om mensen te lokken.

Voorbeelden

  • Clickbait: een bericht met een sensationele kop waardoor die snel wordt aangeklikt;
  • Onbekende url: als de url in de browser zo goed als onbekend is;
  • Gelijkende url: als de url erg lijkt op een nieuws-url (bijvoorbeeld nos-nieuws.nl i.p.v. nos.nl)
  • Andere nieuwsberichten op de site: wanneer de site eigenlijk over sport gaat, is het vreemd als het plotseling over een totaal ander onderwerp gaat;
  • Satire: het kan zijn dat het nieuws als grap bedoeld is, check de disclaimer;

Sociale media
Op sociale media kan iedereen zijn verhaal kwijt. Het is voor iedereen tegenwoordig mogelijk, als die dan tenminste een internet abonnement heeft, een bericht of berichtje te plaatsen op Facebook, LinkedIn, Instagram of op verschillende blogsites. Nu zullen de meeste mensen wel gewoon een waar nieuwsbericht plaatsen, maar vertrouwen gaat toch meer uit naar een nieuwsbericht op een gerenommeerde nieuwssite. Geschreven door een journalist. Deze houdt zich dagelijks bezig met nieuwsberichten en moet zich ook beroepsmatig verantwoorden voor de inhoud daarvan.

Internet
Het internet is een prachtige uitvinding. Op deze manier hebben, als het goed is, alle mensen op de wereld toegang tot elkaar, toegang tot al het nieuws en toegang tot alle beschikbare kennis. In principe is er voor iedereen een internet-abonnement. Zodat iedereen met elkaar kan communiceren én alle nieuwsberichten kan lezen. Maar dus ook alle nepnieuwsberichten. Een alerte blik op nieuws is dus geboden. Een bericht dat op internet staat en geen vertrouwde bron heeft, kan altijd onwaarheden bevatten.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewise. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant