De kinderen tijdens de kinderraadsvergadering. Foto: Sonja Grooters
De kinderen tijdens de kinderraadsvergadering. Foto: Sonja Grooters

Kinderraadsvergadering in het gemeentehuis

Algemeen

NOORDIJK/BORCULO - Groep 7 en 8 van de Tormijnschool hadden zich goed voorbereid op de kinderraadsvergadering in de gemeente Berkelland. Op school waren er allerlei ideeën besproken die binnen het kader duurzaamheid en leefbaarheid pasten. Het beste idee, een zelfservicewinkel in Noordijk voor de 'vergeten' boodschappen', zouden ze gaan presenteren tijdens de kinderraadsvergadering.

'Groep 8 aan de macht' is een landelijk project waar gemeenten aan mee kunnen doen. Dit jaar deed de gemeente Berkelland voor het eerst mee aan dit project en zo was er voor alle scholen die zich hadden opgegeven een ochtend in het gemeentehuis waarbij de achtstegroepers actief kennis konden maken met lokale democratie.
De kinderen werden verdeeld over verschillende workshops. Een daarvan was een quiz: door wie wordt bv de brandweer betaald? Door de gemeente of door de overheid? En wie bepaalt de prijs voor een nieuw paspoort? Daarna volgde de workshop Politieke partij oprichten. In groepjes werd een partijnaam bedacht en werden standpunten bepaald. Tot slot presenteerde iedereen zijn eigen partij.
Daarna volgde een rondleiding waarbij onder andere de kamer van de burgemeester werd bezocht en de kinderen in het archief mochten kijken.
Tot slot volgde de kinderraadsvergadering. Samen met twee andere scholen werd er gediscussieerd over het beste voorstel. Siem Ardon legde het voorstel uit van de Tormijnschool: een kleine zelfbedieningswinkel voor de vergeten boodschappen, ideaal voor oudere mensen en het voorkomt dat mensen nog even snel in de auto stappen om iets in de winkel in Neede te halen. Het Simmelink stelde voor om trappers onder de tafel van leerlingen te zetten om stroom op te wekken. De Sint Jorisschool had als voorstel de kruidentuin in Borculo weer nieuw leven in te blazen. Daarna volgden de stemrondes. De keuze was niet eenvoudig, er waren wel drie stemrondes voor nodig om tot een beslissing te komen. De meeste stemmen gingen naar de kruidentuin in Borculo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant