Mike, de 750ste leerling, krijgt een taart. Foto: Guido Bogert Fotografie
Mike, de 750ste leerling, krijgt een taart. Foto: Guido Bogert Fotografie Guido Bogert Fotografie

Kormelink leidt 750ste leerling op tot vakman

Algemeen

RIETMOLEN - Aannemersbedrijf Kormelink is al bijna 35 jaar een opleidingsbedrijf. In die periode leerden heel wat leerlingen er het vak en een aantal van hen bleef er ook werken. Nog steeds weten vakmannen in de dop het bedrijf met vestigingen in Rietmolen en Haaksbergen te vinden. Extra bijzonder is Mike Kistemaker die als 750ste leerling door Kormelink wordt opgeleid. Dit werd gevierd met een speciale taart.

Hoe het begon
Wim Veerbeek, voorheen werkzaam bij Bouwmensen Gelderland Oost, is al een aantal jaren met pensioen maar de samenwerking met Kormelink ligt hem nog vers in het geheugen. "Begin jaren tachtig realiseerde een aantal aannemingsbedrijven uit de regio zich dat als ze geen leerlingen zouden opleiden, ze voor een probleem zouden komen te staan. Samen zochten ze uit hoeveel leerplekken ze konden aanbieden. De één had een plek voor één leerling voor een week, de ander voor één leerling voor een halfjaar, de ander voor twee leerlingen voor één jaar, enzovoorts. Bij elkaar kwamen ze op wel zo'n twintig leerlingen. Daarmee was NVOB Berkelstreek geboren."

De leerlingen volgden theorielessen op het ROC en deden praktijkervaring op in de werkplaats in Borculo en bij de deelnemende bedrijven, waaronder Kormelink. "Het mooie van Kormelink was dat elke leerling een kans kreeg. Ook de minder goede leerlingen. Met resultaat, want soms bleken juist deze leerlingen zich ontpoppen tot fantastische vakmannen."

Eerste lichting 1985
André Kasteel behoorde tot de eerste lichting leerlingen van NVOB Berkelstreek. "Dat was in 1985. Ik weet nog goed hoe ik op de dag van de Elfstedentocht in de kou deuren aan het afhangen was." André kwam van de LTS. "Ik werkte bij een bouwbedrijf toen het leerlingwezen werd opgezet en ik één dag in de week naar school werd gestuurd. De andere dagen was ik aan het werk. Dat is me prima bevallen. Ik heb ontzettend veel geleerd. Ramen, kozijnen, trappen, kappen; alles kwam voorbij."

Ruim twaalf jaar geleden kwam hij bij Kormelink in dienst. "Ik ben begonnen in de werkplaats en heb vervolgens de overstap gemaakt naar Service en Onderhoud. Prachtig mooi werk! Ieder uur ben je met iets anders bezig. Ik kom bij zorginstellingen, woningbouwverenigingen en particuliere klanten over de vloer. De dagen vliegen voorbij."

Wat André jammer vindt is dat de leerlingen tegenwoordig pas op latere leeftijd het vak leren. "Wij kregen op de LTS al heel veel praktijklessen. Je merkt nu dat het middelbare onderwijs vooral gericht is op theorie. Met als gevolg dat veel jongeren op hun 18de het timmervak nog moeten leren. En dat is jammer. Mijn advies aan deze jongeren is dan ook om al vroeg te beginnen met oefenen in je vrije tijd. Je leert het vak namelijk door het daadwerkelijk te doen."

Hoofduitvoerder
Bat ter Haar werkt al 19 jaar bij Kormelink. Inmiddels is hij hoofduitvoerder, maar ook hij begon ooit als leerling. Voor hem was dit ook de reden om leermeester te worden. "Ik ben al meer dan twintig jaar leermeester en heb inmiddels meer dan 45 leerlingen opgeleid. Destijds ben ik zelf goed begeleid en ik gun dat anderen ook. En het is natuurlijk hartstikke mooi om te zien hoe jonge jongens uitgroeien tot een goede timmerman of metselaar."

Mike Kistemaker is net begonnen als leerling bij Kormelink. Hij volgde een legeropleiding, maar besloot daarmee te stoppen. Zijn interesse ligt toch in de bouw. Zijn opa kende Bat en zodoende kwam Mike bij Kormelink terecht. Met één dag theorie en vier dagen werken in de praktijk hoopt ook hij het vak te leren. Eerst als timmerman, maar ooit wil hij (hoofd)uitvoerder worden; dat is toch wel zijn droom. "Ik vind de bouw een erg mooie branche. Het is heel gevarieerd. En het is erg mooi om samen met een groep mensen een project neer te zetten. Dat geeft toch wel een trots gevoel."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant