Overname Antonius door gemeenschap Rekken nader onderzocht

Algemeen

EIBERGEN - De Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken (KR) heeft in 2018 besloten actief te onderzoeken of overdracht van De Oude Mattheüs en de Antonius aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) mogelijk is. Door teruglopende ledenaantallen en daardoor afnemende inkomsten, afnemend gebruik en afnemende kennis voor beheer en onderhoud, is het in de nabije toekomst niet meer mogelijk om de twee rijksmonumenten als eigenaar te beheren.

Eerder heeft de KR besloten om na 7 februari 2021 geen kerkdiensten meer in de Antonius te houden die onder verantwoordelijkheid van de KR vallen. Op 7 november heeft de KR besloten dat overdracht aan een lokale stichting ook mogelijk is.
Het College van Kerkrentmeesters (CvK) beheert namens de KR de beide kerkgebouwen. De Onderzoekscommissies Antonius en De Oude Mattheüs doen namens het CvK het onderzoek naar de mogelijkheden voor overdracht van de kerkgebouwen. In Rekken heeft de Onderzoekscommissie Antonius eind 2018 – begin 2019 vooronderzoek gedaan naar draagvlak in de Rekkense gemeenschap voor gebruik van de kerk voor andere activiteiten. Er blijkt voldoende draagvlak voor uitwerking van mogelijkheden voor overdracht aan derden. In Eibergen is een werkgroep actief bezig met het uitproberen van mogelijkheden voor een breder gebruik van De Oude Mattheüs. Het zichtbare resultaat is het activiteitenprogramma 'December in the house'. In december 2019 zijn er de kerkdiensten in de advents- en kersttijd. Daarnaast laten verschillende activiteiten zien wat er allemaal mogelijk is.
Om het CvK en Overdrachtscommissies te ondersteunen bij de uitvoering van het onderzoek tot overdracht heeft de KR op 7 november ingestemd met het 'Besluit financiële bijdrage en proces voor overdracht van de Antonius en De Oude Mattheüs aan een stichting'. In verschillende deelbesluiten spreekt de KR zich uit over de maximale financiële bijdrage, de voorwaarden en het proces voor overdracht van de Antonius en De Oude Mattheüs aan een stichting.
Op 19 november is een Gemeenteavond geweest en zijn de gemeenteleden over dit besluit geïnformeerd. Omdat op dit moment de OC Antonius in een actieve fase komt worden hierna de achtergronden en hoofdpunten van het besluit voor de Antonius op een rij gezet:
1. Met het oog op het afnemend aantal leden en afnemende inkomsten heeft de KR besloten of overdracht van de historische kerk de Antonius aan derden mogelijk is.
2. De Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken wil zich blijven inzetten voor de samenleving in de kern Rekken.
3. Daarvoor is voor de Antonius in de eerste plaats nodig dat er duidelijkheid komt over gebruik en een sluitende exploitatie voor een periode van tenminste vijf jaar.
4. Als er duidelijkheid is over de sluitende exploitatie van de Antonius wil de KR ook bijdragen aan de restauratiekosten.
5. De KR en de Rekkense gemeenschap hebben beiden belang bij duurzame instandhouding en gebruik van de Antonius. Daarom heeft de KR besloten dat de hoogte van de bijdrage van KR en de bijdrage vanuit de Rekkense gemeenschap gelijkwaardig moet zijn. Als voorbeeld: de helft van de restauratiekosten wordt voor Rijksmonumenten betaald door de overheid. Aan de overblijvende helft, bij bijvoorbeeld een restauratiebedrag van 500.000 euro, wordt dan in gelijke mate bijgedragen door de KR en sponsoring, donaties en andere inkomsten vanuit de Rekkense gemeenschap. Ieder circa 125.000 euro.
6. De maximale bijdrage van de KR is 171.000 euro. Dit bedrag vloeit voort uit het meerjarig onderhoudsplan dat voor de Antonius is opgesteld.
7. In Rekken wordt door de Accommodatiecommissie gewerkt aan een toekomstvisie voor samenwerking op het gebied van accommodaties. De OC Antonius werkt nauw samen met de Accommodatiecommissie om een gezamenlijke oplossing te vinden betreffende het vraagstuk van vrijkomende locaties.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant