Architect Rob Klein Gunnewiek vertelt met passie over zijn vak. Foto: PR
Architect Rob Klein Gunnewiek vertelt met passie over zijn vak. Foto: PR

Project over bouwstijlen inspirerend

Algemeen

Deelnemers enthousiast over veelzijdige activiteiten

EIBERGEN - Op maandag 11 november is in Eibergen een nieuw project, over bouwstijlen, van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek bij IKC Het Sterrenpalet van start gegaan.

Het project begon met een boeiende inleiding door architect Rob Klein Goldewijk van Raaklein, tevens betrokken bij de Historische Kring Eibergen. Met veel passie vertelde hij over zijn werk waarbij er aandacht was voor zijn persoonlijke voorkeuren, eigen creaties en de meer historische gebouwen die in Eibergen te zien zijn. De manier van bouwen is natuurlijk steeds sterk onderhevig aan innovatieve technieken waarbij duurzaamheid een steeds grotere rol krijgt. Ook ging Rob in op herbestemming van oude gebouwen, monumentaal erfgoed, die daardoor bewaard blijven.

De week erop brachten de deelnemers een bezoek aan Museum De Scheper en de Oude Mattheüs. Achter het museum staat een oude boerderij die van een andere locatie afkomstig is. Bij de herbouw van dit historische gebouw was Klaas de Jonge betrokken. Hij gaf uitleg over het reilen en zeilen bij de herbouw. In de kerk ging Egbert Nauta in op de bouwgeschiedenis van dit prachtige gebouw.

Wandeling en zelf ontwerpen
Op maandag 25 november maken de wijkbewoners, grootouders en leerlingen een wandeling door Eibergen. Rob Klein Goldewijk stelde een route samen langs markante gebouwen. De laatste twee bijeenkomsten staan in het teken van zelf ontwerpen. Dit gebeurt onder leiding van beeldend kunstenaar Mirna Limon. De werken worden uiteindelijk geëxposeerd. Meer info hierover volgt later.

Samenwerking
Er wordt samengewerkt met Stichting Muziek en Kunstwijs Berkelland, de Historische Kring Eibergen, Museum De Scheper en Sociaal Cultureel Centrum De Huve.
Bij het project, 'Op onderzoek naar bouwstijlen', wordt de focus gelegd op lokale (rijks)monumenten en hun specifieke kenmerken qua bouwstijl. Ook is er aandacht voor moderne architectuur. Naast de leerlingen van de groepen 6/7 en 7 en hun leerkrachten worden hierbij grootouders en oudere wijkbewoners betrokken.

Verbinden van generaties
Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van negen Achterhoekse gemeenten en provincie, streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties, jong en oud, en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn (participatie) een belangrijk kerndoel binnen het pact.

Een oude wastobbe, te zien in museum De Scheper. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant