Maurits von Martels (rechts) was op bezoek bij De Sonders. Foto: PR
Maurits von Martels (rechts) was op bezoek bij De Sonders. Foto: PR

Hoog bezoek op sportpark 'de Sonders'

Algemeen

BELTRUM - Hoog bezoek op sportpark 'de Sonders'. Tweede kamerlid Maurits von Martels (CDA) is op werkbezoek en laat zich informeren over de ontwikkelingen in de Achterhoek. Begeleid door onder andere Arjan Tolkamp (statenlid Gelderland), Anjo Bosman (wethouder Berkelland) en Rens Steintjes (wethouder Doetinchem) laat hij zich informeren over de ontwikkelingen van de laatste jaren.

De ochtend voert het programma naar Borculo met presentaties over Achterhoek in Beweging, sport in de gemeente Berkelland en bewegingsonderwijs. In de middag is er aandacht voor een voorbeeld uit de praktijk. Hiervoor is uitgekozen sportpark 'de Sonders'. Raadslid Theo Helmers geeft een presentatie met hierin aandacht over de geschiedenis van Beltrum in het algemeen en sportpark 'de Sonders' in het bijzonder.

Transformatie
Verandering is de enige constante en daar moet je als maatschappij op anticiperen en wel met elkaar. Waar vroeger de kerk het middelpunt van een samenleving was, is dat nu niet meer. Onderwijs en sport zijn tegenwoordig ankerpunten voor verbinding en sociale cohesie. De ontwikkeling van sportpark 'de Sonders' moet dan ook in dit kader beoordeeld worden.
Aanwezigen waren het over eens dat 'de Sonders' een voorbeeld is van 'good practice'. Een sterkere verbinding met de totale samenleving. Van aanbod gestuurd naar vraag gestuurd. VIOS is getransformeerd van een traditionele sportclub naar invuller van quality-time met sport en bewegen als basis. De samenwerking met de Stichting Survivalrun verstevigt dit nog eens.
Hiermee is 'de Sonders' nog geen blauwdruk voor andere locaties. Zo benadrukte Rens Steintjes dat personen die het project dragen belangrijk zijn. Het is goed een plan te maken, maar door het wijzigen van namen heb je geen oplossing. Persoonlijkheden en karakter dragen een plan en in Beltrum is dat goed gelukt.

Inspiratie
Met mekare, veur mekare. Festunique en sportcentrale VIOS, opgericht in 1953, zijn daar voorbeelden van. Daar ligt ook de basis voor het huidige sportpark. In de loop van de geschiedenis aangepast waar nodig, geïnspireerd en gedragen door mensen. Pascal Kamperman (Achterhoek in Beweging) benadrukte dat en gaf aan dat er meer voorbeelden zijn in de regio. DZC '68 in Doetinchem en dichter bij huis bijvoorbeeld Dorps Accommodatie Rietmolen. Meer voorbeelden van 'good practice'. Andere clubs en verenigingen kunnen hierdoor geïnspireerd raken.

Maurits van Amstel is geïnspireerd. Verenigingen moeten aantrekkelijk blijven en zich aanpassen. De wetgevende macht bepaalt hier bij de kaders. Maurits heeft veel geleerd en zal het geleerde meenemen naar Den Haag. Voor VIOS geldt: niet stil blijven staan, houdt een open blik! Waar liggen de mogelijkheden voor een (nog) beter gebruik van sportpark 'de Sonders'?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant