Bennie Jolink liet speciale t-shirts ontwerpen met de titel van het lijflied van de boeren.Foto: Facebook Bennie Jolink
Bennie Jolink liet speciale t-shirts ontwerpen met de titel van het lijflied van de boeren.Foto: Facebook Bennie Jolink

'De boer dat is de keerl' lobby voor nummer 1 positie Top 2000

Algemeen

LICHTENVOORDE/ACHTERHOEK - Rondom de landelijke stikstofacties van boeren werd op alle fronten aandacht gevraagd en geschonken aan de steeds nijpender wordende situatie van de boeren. In allerlei media, van krant tot en met iedere talkshow en nieuwsprogramma op radio en tv. Het leverde de boeren veel sympathie voor hun acties op. Ook in de reguliere muziekprogramma's op de landelijke radio was er volop aandacht. Op de vraag van Radio 2 DJ Rob Stenders in zijn populaire programma de Platenbonanza bijvoorbeeld, om verzoeknummers over dit thema, scoorden vooral Normaal-nummers hoog; 'Ik bun moar een eenvoudige boerenlul,' 'De boer is troef' en 'De boer dat is de keerl'. Allen zeer toepasselijk maar geen enkel nummer dat de lading zo dekt als 'De boer dat is de keerl' uit 1982.

Door Henri Walterbos

Opvallend is echter dat, in tegenstelling tot beide andere nummers, 'De boer dat is de keerl' van de lp/cd Deurdonderen, nooit op single verscheen, al was het in de live-uitvoering wel een van de tracks, op de maxi-single en hit Deurdonderen ('leavende maxi plate' volgens Normaal), eveneens live, net als 'Achterhoek oh Achterhoek' op hetzelfde '33 toeren vinyl'.

Saamhorigheid
De problematiek rondom de stikstofkwestie is nog niet opgelost. Verre van dat. Er zijn weer acties aanstaande. Om aandacht te blijven vragen, de saamhorigheid en eensgezindheid onder boeren en sympathisanten te blijven benadrukken is het Team Agro NL, een koepel waarin reeds bestaande pr-initiatieven, boeren & tuinders samenwerken opgericht. Team Agro NL nam het initiatief om 'De Boer dat is de keerl', naar de hoogste plaats in de Top 2000 te loodsen. Op de site verkondigt Team Agro NL haar actie op de volgende manier aan; "Boeren, burgers & buitenlui. Wij hebben jullie nodig! Voor een ode aan de boer via Top 2000… De Top 2000 op Radio 2 is een begrip. Miljoenen mensen stemmen op hun favoriete nummer voor de lijst der lijsten. Team Agro NL roept boeren, burgers & buitenlui op om in de Top 2000 een 'Ode aan de boer(in)' te brengen. Hoe mooi zou het zijn om in deze roerige tijd voor de agrarische sector 'De boer dat is de keerl' van Normaal op nummer 1 te krijgen? Mobiliseer iedereen in je omgeving en laat Radio 2 weten dat de boer(in) op nummer 1 hoort." Op plek 2 en 3 beveelt Team Agro NL achtereenvolgens 'Lekker op de trekker' van Mannenkoor Karrespoor en 'Op 't platteland' van Daniel Lohues aan.

'Vrije keus'
Bleken samenstellers van de lijst der lijsten in het verleden niet zo enthousiast over lobby-acties, nu predikt men het geloof dat indien er geen commercie aan het nummer en de actie verbonden is, hier geen problemen te verwachten zijn. Of het nummer de lijst überhaupt zal halen is echter nog maar de vraag. Het nummer zal naar aller waarschijnlijkheid niet opgenomen worden in de keuzelijst, eenvoudigweg omdat het daar nooit in stond en het geen single was, al is dit niet perse nodig. Het zal dus extra moeite vergen van degenen die het nummer hoog in de lijst terug willen zien. Het zal dan bij 'vrije keus' ingevuld moeten worden. In de laatste editie van de Top 2000 stond Normaal met drie nummers in de lijst: Alie (1010), Deurdonderen (243) en Oerend hard (330). Er kan van 1 tot en met 7 december gestemd worden.

Ry Cooder cover
Het nummer 'De boer dat is de keerl' kan gerust een Normaal-klassieker genoemd worden. Het geeft weer waar de band voor stond, al was het nooit zo bedacht. Het ultieme nummer dat de band tussen Normaal en de boeren bevestigt. 'De boer dat is de keerl' kwam op het Normaal-repertoire te staan dankzij toenmalig Normaal-sologitarist Alan Gascoigne, uit Lichtenvoorde. Alan drukte een belangrijk stempel op de kwaliteit en sound van de muziek van Normaal in zijn jaren. "Teksten waren veelal niet van mij maar de muziek had wel Gascoigne invloeden. Ook 'De boer dat is de keerl' is op die manier ontstaan. Ik was een keer bij Jan Manschot thuis toen we 'The farmer is the man', een Amerikaanse traditional in de uitvoering van Ry Cooder opzetten. Ik vroeg hoe dat in het plat was. Zei hij 'De boer dat is de keerl.' Ik zeg dat moeten we gaan vertalen en spelen." Als Alan het intro inzette tijdens een optreden dan gebeurde er iets in de tent of zaal. Niet in de laatste plaats omdat Bennie Jolink een volle zaal vroeg: 'Bunt d'r hier nog boeren in de zaal?' Dan gebeurde er wat. Het is tot op het laatst een heel bijzonder lied gebleven. En nog steeds, zo blijkt.

Bennie Jolink tijdens Normaal in Beltrum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant