De voormalige Willem Sluiterschool staat op de niminatie om te worden gesloopt.Foto: Rob Weeber
De voormalige Willem Sluiterschool staat op de niminatie om te worden gesloopt.Foto: Rob Weeber (Foto: )

Omgeving Karel Doornmanstraat Eibergen wordt heringericht

EIBERGEN - Het college heeft ingestemd met een herinrichting van de omgeving Karel Doormanstraat in Eibergen. Hiervoor wordt de voormalige Willem Sluiterschool in Eibergen, op de hoek van de Klaashofweg en de Huenderstraat, gesloopt. De school is met twee andere scholen opgegaan in IKC Het Sterrenpalet. Ook 24 duplexwoningen in de Karel Doornmanstraat worden gesloopt. De herinrichting maakt deel van de zogenaamde prestatieafspraken van dit jaar tussen de gemeente en ProWonen.

Door Rob Weeber

Duplexwoningen zijn woningen die na de oorlog tot halverwege de zestiger jaren gebouwd werden. Het betreft meergezinswoningen, waarbij zowel de begane grond als de verdieping een aparte woonlaag biedt. Volgens woordvoerders van ProWonen was noch de verbouw van de voormalige Willem Sluiterschool, noch het 'ontduplexen' van de bestaande woningen een optie. De duplexwoningen worden vervangen door twaalf energieneutrale ééngezinswoningen. Vijf ervan worden op de plek van de bestaande duplexwoningen gebouwd, zeven ervan verschijnen op het terrein van de voormalige school. Het aantal woningen blijft daarmee gelijk. Een deel van de benodigde grond is in handen van de gemeente, een ander deel in handen van ProWonen. Beide partijen hebben samen door grondruil de herinrichting mogelijk gemaakt. Door de Willem Sluiterschool in de plannen mee te nemen, wordt er een breder gebied herontwikkeld met naast woningbouw ook oog voor groen en parkeerplaatsen. Door meer groen in te passen, wordt zogenaamde 'hittestress' tegengegaan. Hittestress is de term die op de mate van verstening in een buurt betrekking heeft. Veel steen ten opzichte van groen heeft invloed op de temperatuur en het vasthouden van regenwater. Met het totale plan wil de gemeente de leefbaarheid van de wijk vergroten.
Het collegevoorstel moet nog door de raad bekrachtigd worden. Verder moet de bestemming van het schoolterrein nog gewijzigd worden. Begin 2020 wordt er een inloopbijeenkomt voor bewoners gehouden, zodat zij mee kunnen denken over de herinrichting van het gebied.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden