De gebouwen aan de Ketterinksteeg die plaatsmaken voor een nieuw IKC-gebouw. Foto: Rob Stevens
De gebouwen aan de Ketterinksteeg die plaatsmaken voor een nieuw IKC-gebouw. Foto: Rob Stevens

Raad akkoord met nieuwbouw IKC in Het Simmelink

Algemeen

EIBERGEN - De gemeenteraad van Berkelland heeft zich voltallig achter de bouw geschaard van een nieuw Integraal Kindcentrum en gymzaal voor het RK-onderwijs in de wijk Het Simmelink in Eibergen. Dat betekent dat de huidige drie scholen en de gymzaal aan de Ketterinksteeg worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw voor het RK-onderwijs.

Door Rob Stevens

De bouw van het IKC kost Berkelland 6,2 miljoen euro. De school biedt plaats aan 175 leerlingen. Alle fracties zien wel de grote voordelen van zo'n nieuw onderwijsgebouw. Het is goed voor de leerlingen en geeft ook nog eens nieuw elan aan een plek die dat goed kan gebruiken. Het CDA bij monde van Marjan Bolster ziet ook een belangrijke wijkfunctie voor het IKC weggelegd en ziet de voordelen van een innige samenwerking met de kinderopvang en de buitenschoolse opvang.

Helemaal zonder slag of stoot werd het voorstel echter niet door de raad omarmd. Joke Pot van Gemeente Belangen is bang dat de kosten hoger uitvallen dan geraamd, bijvoorbeeld als gevolg van het nieuwe bouwbesluit 2020. Zij wil dat die goed in de gaten worden gehouden. En mochten de kosten tegenvallen, dan moet de wethouder met nieuwe voorstellen naar de raad. Ze vraagt ook om veiligheid en een goede ontsluiting van het terrein, in overleg met de buurt.

Jolanda Kuipers is ook blij met het gebouw op die nu zo trieste plek maar heeft toch ook enige vragen bij de financiering en de rol van de gemeente in het schoolbestuur.

Kevin Hauser van de VVD houdt een warm pleidooi voor het belang van bewegingsonderwijs en vindt dat de nieuwe gymzaal daarom best wat groter uit mag vallen. Dat leidt tot een toezegging van wethouder Anjo Bosman dat er een rapport komt met de kostenonderbouwing van een grotere gymzaal en de afwegingen die daarbij zijn gemaakt. Een aantal keren wordt opgemerkt dat de nieuwe gymzaal ook weer niet mag concurreren met de Pickerhal.
Eibergen heeft al een gloednieuw Integraal Kindcentrum voor het Christelijk Onderwijs aan de Prins Bernardstraat. Daar komt nu dus een nieuwgebouwd IKC voor het RK-onderwijs bij. Daarnaast is er in Eibergen nog een derde IKC: voor openbaar onderwijs, IKC Op d'n Esch, aan de Meidoornstraat.
Maar de beslissing of er bij het nieuw te bouwen IKC een gymzaal van 308 dan wel van 252 vierkante komt, laat dus nog even op zich wachten. De gymzaal zal in ieder geval zo energiezuinig mogelijk gebouwd worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant