Dolf en Louise Bierhuizen. Foto: PR
Dolf en Louise Bierhuizen. Foto: PR

Bouw je creaties op of houd je ze juist over?

EIBERGEN - Het is een bijzondere combinatie die bezoekers van Zalencentrum De Huve in Eibergen de eerste twee maanden van 2020 voorgeschoteld krijgen in de vitrines van Kunstkring B-Art. Verantwoordelijk voor deze ongewone combinatie is het kunstenaarsechtpaar Dolf en Louise Bierhuizen uit Borculo.

Het is niet de eerste keer dat hun werk in De Huve wordt tentoongesteld. Maar toch weten zij iedere keer weer een andere dimensie van de door hen toegepaste technieken te laten zien. Deels door hun grote productiviteit, deels door voortdurend nieuwe en andere dingen uit te proberen. Waar ze vaak hun ontwerpen op elkaar afstemmen en samen hout en keramiek tot één geheel vormen, hebben ze er deze keer voor gekozen om dat juist niet te doen.
Keramiste Louise Bierhuizen bouwt haar creaties op. Een vormeloze bonk klei verandert in haar handen in een creatie. Soms figuratief, herkenbare vormen navormend en realistisch, maar veelal juist gestileerd of geabstraheerd. Het is vooral deze laatste manier van werken waar de kracht van Louise zit. Juist door het ontbreken van dwang om een vooropgezet beeld te willen vormen, is het mogelijk je te concentreren op de – soms nog onbekende - mogelijkheden van het materiaal die zich voordoen terwijl je bezig bent. Ze ziet het als een keuze: wil je vakman/-vrouw zijn of kunstenaar? Naast het vormen is het ook de techniek van het raku stoken of rook-stoken die Louise fascineert. Door de grote temperatuurswisseling ontstaan barstjes in het glazuur die, net als de ongeglazuurde delen, door het gecreëerde zuurstoftekort in de afgesloten ruimte zwart worden. Het eindresultaat is dan ook niet helemaal voorspelbaar. En die verrassing is wat deze techniek extra aantrekkelijk maakt voor Louise. In een van de twee vitrines in De Huve toont zij keer een aantal voorbeelden van keramisch werk dat ze op deze manier heeft gemaakt.
Totaal anders is het werk van echtgenoot Dolf, die er juist genoegen in schept om uit bestaande grillige vormen (voornamelijk van hout) zoveel weg te halen dat er uiteindelijk een ervoor nog onzichtbare creatie overblijft. Na 'behandeling' door Dolf kan een dikke tak er tenslotte uitzien als een slanke dame of een eindeloze lemniscaat "waarvan de binnenkant buitenkant wordt om weer als binnenkant te eindigen zonder dat er echt een einde aan zit". Maar hij let niet alleen op de vorm: nadrukkelijk wil hij het natuurlijke karakter van het hout benutten of tot zijn recht laten komen. Hij zal nooit andere afwerkingsmiddelen gebruiken dan transparante lak of beits. Ook vindt hij het prachtig om de eigenheid van hout te ontdekken en aan anderen te laten zien, van zoveel mogelijk verschillende soorten hout. Voor Dolf is geen enkele boom veilig wat dat betreft. Maar de walnoot en de taxus hebben zijn voorkeur. In de andere vitrine in De Huve is een kleine selectie te zien uit de vele houten creaties van Dolf. Alleen de kleinere, want hij maakt ze ook metershoog. Die zijn in de zomerperiode in de beeldentuin van Dolf en Louise in Borculo te bekijken.

De expositie van Dolf en Louise Bierhuizen loopt tot eind februari. De Huve, Grotestraat 52, Eibergen, is alle werkdagen geopend van 08 tot 23 uur. De toegang is vrij.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden