Patrick Hobelman en Arie Ravesloot. Foto: Rob Stevens
Patrick Hobelman en Arie Ravesloot. Foto: Rob Stevens (Foto: )

Verzamelen voor 'Kijk op Eibergen'

EIBERGEN - Op maandag 13 januari begint bij de Jumbo van Patrick Hobelman in Eibergen een actie die het hart van menig Eibergenaar zal bekoren. Gedurende een periode van tien weken kunnen klanten historische plaatjes van Eibergen verzamelen en in een mooi boekwerk plakken met de titel 'Kijk op Eibergen'. Het boekwerk is het resultaat van een samenwerking tussen de Jumbo van Hobelman en de Historische Kring Eibergen.

Door Rob Stevens

De eigenaar van Jumbo Eibergen, Patrick Hobelman: "Het idee is niet helemaal van mezelf. De actie is al in een aantal supermarkten in Nederland gehouden. Ik vond het een leuk idee en heb daarom contact gezocht met de Historische Kring Eibergen. Die zijn er vervolgens ruim een half jaar mee druk geweest. Met het vaststellen van de rubrieken, het schrijven van tekst en het verzamelen van afbeeldingen."
Wie weet er dat Eibergen een eigen volkslied heeft? In 'Kijk op Eibergen' is het te vinden, de tekst en de melodie. En verder komen de oude tijd, de beide wereldoorlogen, industrialisatie, de stormramp van 1927, het boerenbedrijf, onderwijs, cultuur en de historie van de plaatselijke horeca aan de beurt. En nog veel meer.

Arie Ravesloot is voorzitter van de Historische Kring Eibergen. Ravesloot: "We waren meteen enthousiast over het idee van Patrick. Hans Hanning, Henk ter Agter, Henk Sieben en Ton Esman hebben hard gewerkt aan de samenstelling van het boek. Het past natuurlijk mooi in die oude typisch Nederlandse traditie van plaatjes verzamelen voor plakboeken. Als kind zat ik avonden al zegeltjes te plakken. Het is een mooi boekwerk om straks in de kast te hebben. Precies zoals Patrick zegt: 'Een uniek verzamel-bewaaralbum over de geschiedenis van Eibergen'. Oud-Eibergenaren zullen bij de afbeeldingen vaak een oh-ja reactie hebben. Voor nieuwe Eibergenaren is het informatief. En het zet de Historische Kring ook mooi in de schijnwerpers. Maar we hebben trouwens ook dankbaar gebruik kunnen maken van andere archieven."

Hobelman weet dat de actie elders een succes was. Er zijn vierduizend boeken 'Kijk op Eibergen' beschikbaar. De plaatjes hebben betrekking het gebied binnen op de grenzen van de voormalige gemeente Eibergen, dus ook Rekken, Beltrum en Zwolle komen er in voor. "Het zou mooi zijn als het boekwerk op verjaardagen een favoriet gespreksonderwerp wordt. Ik verwacht dat er een druk circuit van ruilen op gang komt en dat iedereen uiteindelijk zijn of haar boek wel vol krijgt. We willen met Jumbo bij het lokale aansluiten en betrokkenheid tonen en ondersteunen. Er is alle reden trots te zijn op Eibergen. Het boek sluit daar bij aan."

Elke twee pagina's van het boek staat een ander thema centraal, 26 in totaal. Het boekwerk is gratis af te halen bij de Jumbo Hobelman in Eibergen. De actie duurt tien weken. Er is dus ruim de tijd om de 380 lege vakjes te vullen. Bij elke tien euro in de winkel besteed krijgen klanten een zakje met vier historische plaatjes. Daarnaast zijn er elke week ook vier producten waarbij extra plaatjes worden weggegeven.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden