Het logo van 75 Jaar Bevrijding in Neede. Illustratie: PR
Het logo van 75 Jaar Bevrijding in Neede. Illustratie: PR (Foto: )

Programma voor 'Neede, 75 jaar vrijheid' definitief

NEEDE - Het definitieve programma voor de viering van Neede, 75 jaar vrijheid is rond. Het 4 en 5 mei comité Neede is erin geslaagd om ook voor de jongeren een aantrekkelijk programma op te zetten. Daarmee staat niets meer in de weg voor Neede om het kroonjaar van de bevrijding met het benodigde respect en vreugde te vieren.

Door Rob Weeber

Het officiële programma start op dinsdag 31 maart om 19.30 uur met een herdenking bij het monument van Edward Forster aan de Höfteweg. Hierbij zal een Britse afvaardiging aanwezig zijn, evenals de burgemeesters van Berkelland en Gescher. Daarna volgt een stille tocht naar de Grote Kerk, waar generaal b.d. Mart de Kruif een voordracht houdt. Maandag 4 mei is er om 18.30 uur een Nationale Herdenking in de Grote Kerk, waar Wytze Andela zal spreken. Na de herdenking volgt een stille tocht naar het monument op de Needse Berg. Dinsdagochtend 5 mei is er in Grand Café De Hofmaat een bevrijdingsontbijt. Hier verzamelt ook een Needse groep lopers, die vanuit Wageningen het bevrijdingsvuur naar Neede brengen. Op 9 mei tenslotte rijden er in de middag oude en moderne legervoertuigen rond die worden geparkeerd bij de Oale Smederieje. 's Avonds is er in samenwerking met café De Ruif een bevrijdingsfeest voor de jeugd aan de Borculoseweg. Vanaf 19.30 uur is er in de Grote Kerk een bevrijdingsconcert. Hieraan werken onder anderen mee de koren Jubilate en Tranen met Tuiten, de solisten Ellen Tackenkamp en Sten Geerdink en Deja Vu, die de Andrew Sisters vertolken met muzikale begeleiding van de Edelweiss Kapelle.

Gedurende de periode 31 maart tot en met 9 mei zal de Historische Kring Neede in de Oale Smederieje een tentoonstelling verzorgen over de bevrijding van Neede. Gekoppeld aan dit thema komt er ook een fiets- en wandelroute door en rondom Neede, Noordijk en Rietmolen aan de hand van markante verwijzingsborden uit de oorlogsperiode. Deze route is ook voor scholieren bedoeld. In aanloop naar de officiële viering zullen diverse berichtgevingen in deze krant verschijnen. Tevens wordt een Facebookpagina gemaakt waar alle details bekend zullen worden gemaakt.

Meer berichten