Een karakteristiek beeld uit de tijd die het klankbeeld toont. Foto: PR
Een karakteristiek beeld uit de tijd die het klankbeeld toont. Foto: PR (Foto: )

Klankbeeld 'Boer'n van Gister'n' in Meddo

'Geen romantisch maar een eerlijk boerenverhaal'

MEDDO - Stichting De Panoven Meddo heeft voor donderdag 30 januari Fons Rouwhorst en Henk Graaskamp uit Vorden uitgenodigd. Zij komen met het klankbeeld 'Boer'n van gister'n - Alles geet veurbiej' , in Zalencentrum Spiekerman in Meddo.

Stichting De Panoven Meddo heeft tien jaar gelden de droogschuur Het Panhoes gerestaureerd. In de schuur is te zien hoe tot ruim honderd jaar geleden dakpannen gemaakt werden. Op aanvraag worden rondleidingen gegeven en een demonstratie hoe het dakpannen maken in zijn werk ging.

De stichting is heel blij dat het gelukt is om het klankbeeld naar Meddo te halen, want de belangstelling voor dit klankbeeld over het boerenleven van vroeger in de Achterhoek is bijzonder groot.
Men wordt met beeld en geluid teruggevoerd naar het leven op het platteland van vóór de Tweede Wereldoorlog. Voor enkele aanwezigen zullen jeugdherinneringen opgefrist worden, voor velen zal het een levendige illustratie zijn bij de verhalen die ze van hun ouders hoorden.

Fons Rouwhorst en Henk Graaskamp hebben een zorgvuldige keuze gemaakt uit het gekiekte verleden en de gekozen beelden gerangschikt op het ritme van de seizoenen. De 'gesproken onderschriften' - in dialect maar in combinatie met de beelden voor iedereen verstaanbaar- rijgen de beelden aaneen tot een vloeiend verhaal.

Het hooien, zichten, poten en zaaien wordt belicht. En uiteraard is er aandacht voor de opkomst van de dorsmachine. Nu zal menigeen zich afvragen hoe de boerenvrouwen van vroeger het werk allemaal voor elkaar kregen. Ze moesten hout verzamelen voor de kachel en het fornuis, men stond urenlang kromgebogen boven het waswater met de hand de enorme was te doen. Ander werk was: het bijhouden van moes- en bloementuin, melken, slachten, karnen, ze waren nooit klaar en je vraagt je dan ook af hoe de boeren en boerinnen moed hielden.
Het klankbeeld toont koeien die karren en ploegen trekken, kinderen die - in de touwen - eggen voortzeulen. In beeld komt de paastijd, die gevierd wordt met veel eieren. Eieren, die niet zoals tegenwoordig in de winkel voor het oprapen liggen, maar die gedurende lange tijd moesten worden opgespaard. We zien ook spelende kinderen met tollen, ballen, krijt, knikkers en touw.
Maar ook de feesten, de rituelen rond geboorte en dood, de naoberhulp, de huisslacht en de invloed van de weersomstandigheden worden helder belicht.

De avond begint om 20:00 uur en de entree is zes euro. De opbrengst van deze avond komt ten goede aan Stichting De Panoven Meddo.

Meer berichten