Er gebeurt nu iets met de Villa Smits.Foto: Rob Stevens
Er gebeurt nu iets met de Villa Smits.Foto: Rob Stevens (Foto: )

Er gaat eindelijk wat gebeuren met villa Smits

EIBERGEN - Veel inwoners van Eibergen vragen zich al lange tijd of hoe het staat met de plannen rond de Villa Smits in Eibergen, het voormalige burgemeestershuis en later gemeentehuis van Eibergen. Sinds de aankoop van het pand door de firma Nijwerv BV in 2018 gebeurde er helemaal niets. Terwijl de gemeente in de verkoopovereenkomst had vastgelegd dat voor 1 januari 2020 de restauratie zou zijn voltooid.

Door Rob Stevens

Maar nu lijkt er dan toch eindelijk schot in de zaak te komen. Er is af en toe al enige reuring te bespeuren in en rond het pand. Recentelijk zijn een container en hekwerken geplaatst. Signalen dat er wat aanstaande is. Nijwerv BV. kon de restauratie van het monumentale pand niet beginnen voor er duidelijkheid was over de toekenning van een provinciale subsidie hiervoor. Die subsidie is nu eindelijk toegekend, een bedrag van 628.000 euro. Daarmee kan de restauratie nu beginnen. Het wordt een grondige restauratie. Bovendien wordt het pand geïsoleerd. In de villa komt een 'Huis van de verbinding', een 'centrum voor bewustzijnsontwikkeling, spiritualiteit en persoonlijke groei'.

De eerder overeengekomen termijn van 1 januari 2020 dit jaar wordt nu door de gemeente met een jaar verlengd naar 31 december van dit jaar.

Burgemeester G.H. Smits liet het pand in 1904 bouwen. Hij overleed in 1924. Smits liet zijn woonhuis, de villa, de bijbehorende grond en het Kerkloobos aan de gemeente Eibergen na. Met de gebruiksbeperking dat het pand wel een maatschappelijke bestemming zou krijgen die ten goede komt aan de inwoners van Eibergen.

De eerste letters van de firma Nywerv B.V. zijn de eerste letters van de achternaam van Erik Nijkamp. Geen onbekende in Berkelland en in de wereld van het vastgoed. Eric Nijkamp is namelijk onder de naam van de firma Nystaete ook de koper van havezate Huize de Kamp in Neede. Hier was tot voor kort ook niet veel (ver)bouwactiviteit te bespeuren. Wethouder Anjo Bosman meldt echter in dat verband dat ook hier het beoogde congrescentrum er nog dit jaar zal komen.

Meer berichten