Burgemeester Joost van Oostrum leest voor. Foto: Rob Stevens
Burgemeester Joost van Oostrum leest voor. Foto: Rob Stevens (Foto: )
video

Moppereend in Rekken

REKKEN - Woensdag 22 januari gingen de nationale voorleesdagen 2020 van start. Jaarlijks lezen bekende Nederlanders in het land die dag voor aan kinderen. Op IKC De Berkel in Rekken hadden de kinderen dit jaar mazzel. De peuters van de voorschoolse opvang Oqido, van de dagopvang en de kleuters van Obs De Berkel worden die week twee keer gezamenlijk voorgelezen. Woensdag door juf Martine Hus en donderdag door de burgemeester, Joost van Oostrum.

Door Rob Stevens

De nationale voorleesdagen gingen woensdag op IKC De Berkel van start met een gezamenlijk ontbijt. Supermarkt Jumbo had gezorgd voor rijkelijk gedekte ontbijttafels. Met spanning werd gewacht op burgemeester Joost van Oostrum die zou voorlezen uit het tot prentenboek van het jaar 2020 gekozen boek ´Moppereend´ van Joyce Dunbar.
Van Oostrum had een voorgaande editie van de nationale voorleesdagen al zijn voorleescapaciteiten laten horen op de vestiging van Kindercentrum Oqido aan de Lariksweg in Eibergen. Die sessie bracht Martine Hus op het idee hem woensdag ook in Rekken uit te nodigen. Door een misverstand werd dat een dag later. Maar ook Martine Hus wist natuurlijk de kinderen woensdag te boeien.
Donderdag was het dus de voorleesbeurt aan Joost van Oostrum. Martine had het boek de week ervoor al naar het gemeentehuis gebracht zodat Van Oostrum zich goed kan voorbereiden. Hij begint met de kinderen op hun gemak te stellen. Een voorlezende burgemeester is voor sommige kinderen een beetje eng. Een jongetje vooraan zegt: "Ik ben niet bang!" De burgermeester vraagt: "Wat komen jullie doen?" De kinderen: "Luisteren naar het verhaaltje over Moppereend." De kinderen kijken naar de platen bij het verhaal terwijl de burgemeester voorleest. Over een eend die mopperig is omdat ze niet kan zwemmen, de vijver is opgedroogd. Allerlei dieren komen langs om de eend vrolijker te stemmen. Een wolk wordt ondertussen steeds donkerder en uiteindelijk valt er regen. Er vormt zich een heerlijke plas waar alle dieren in spelen. De grote zwarte wolk is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een heldere, glanzende regenboog!
Martine Hus: "De peuters van de voorschoolse opvang en de kleuters van de basisschool hebben vaker gezamenlijke activiteiten. Dat maakt dat de overgang voor de peuters naar de basisschool makkelijker verloopt. Dat is ook het idee achter het Integraal Kind Centrum (IKC). Dit is ook zo'n gezamenlijk activiteit. De kinderen luisteren met z'n allen naar het verhaal van de burgemeester. De kinderen wennen aan elkaar en de andere omgeving. Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Daar beginnen we eigenlijk elke dag wel mee tijdens het kringgesprek 's ochtends."
Het doel van de nationale voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De doelgroep zijn ouders van kinderen tussen een half en zes jaar. Kinderen die peuterspeelzalen en kinderdagverblijven bezoeken. Voorlezen heeft een positief effect op de woordenschat, spelling en het tekstbegrip van kinderen. Op de website de nationale voorleesdagen staan een aantal tips om het voorlezen leuker en leerzamer te maken.

 JufMartine Hus leest voor. Video: Rob Stevens

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden