Vlnr: Dorian Temming, Chiemi Shimada en Esther te Brake.
Vlnr: Dorian Temming, Chiemi Shimada en Esther te Brake. (Foto: Rick Mellink)

'Van hier tot Tokyo' brengt internationale en lokale makers samen in de Achterhoek

LICHTENVOORDE – 'Van hier tot Tokio' is het thema van de presentatie die vrijdag 31 januari bij de creatieve hotspot Lokalen plaatsvindt. Tijdens het open atelier laten drie kunstenaars, uit Nijmegen, Lichtenvoorde en Tokio zien waaraan zij gedurende hun tijdelijke atelierperiode bij Lokalen gewerkt hebben. De avond start om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Filmmaker Chiemi Shimada woont en werkt in Tokyo en Londen. Ze heeft onlangs haar master experimentele film aan de Kingston School of Art behaald. Afgelopen week was haar film CHIYO te zien op het Short Film Festival in Londen. Voor haar werk maakt Chiemi gebruik van een oude (analoge) super 8 camera. In de maand januari werkte deze kunstenares bij Lokalen aan het thema 'slapen', van dromen tot narcolepsie (onbedwingbare slaapaanvallen). Het eindproduct beleeft vrijdagavond bij Lokalen zijn première. Tekst gaat verder onder het filmpje.

Tekenaar Bas Geeraets (Nijmegen) heeft vorig jaar zijn debuut gemaakt met het boek 'Met inkt uit de veren', genomineerd voor de Jan Wolkers-prijs. Tijdens zijn twee weken durende atelierperiode bij Lokalen heeft hij onafgebroken gewerkt aan de tekening van een vogel, een mus. Het werk 'Vlucht' dat hij tijdens zijn werkperiode heeft gemaakt, is tijdens het maakproces al verkocht. De kopers hebben dit prachtige, gedetailleerde werk beschikbaar gesteld voor het open atelier.

De Lichtenvoordse beeldend kunstenares Esther Te Brake was in 2019 al eens te gast bij Lokalen met haar project 'Op zoek naar de oervrouw'. Deze periode heeft ze als lokale maker gewerkt aan het opzetten haar onderneming 'Naailes online'. Met als decor het atelier waarin Esther haar instructievideo's maakte, vertelt ze over het productieproces en haar plannen voor de toekomst.

De presentatie 'Van hier tot Tokio' start om 20.00 uur (inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur) en is gratis toegankelijk. Na afloop van de presentaties is tijdens de nazit gelegenheid om met de kunstenaars en elkaar in contact te komen. Lokalen is gevestigd aan de Frans Halsstraat 35 in Lichtenvoorde.

Atelierruimte beschikbaar voor lokale makers
Wil je ook eens een periode ongestoord aan een creatief project werken? In de maanden maart, april, mei en juni is er bij Lokalen nog plek voor lokale makers/kunstenaars. Als zogenaamde Artist in Residence deel je gedurende maximaal een maand een groot klaslokaal met een andere (internationale) kunstenaar. Niet zelden levert een verblijf in de bruisende omgeving van Lokalen over en weer nieuwe inspiratie op. Kom vrijdag 31 januari langs om sfeer te proeven of meld je per mail aan bij coördinator Dorian Temming (contact@lokalen.info). Meer informatie onder het kopje 'Lokale makers' op www.lokalen.info.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden