Met de kijker in de hand werd er buiten op het plein geteld. Foto: S. Grooters
Met de kijker in de hand werd er buiten op het plein geteld. Foto: S. Grooters (Foto: )

Tuinvogeltelling op Tormijnschool

NOORDIJK - Met de verrekijker in de aanslag probeerden de leerlingen van groep 7/8 van de Tormijnschool zoveel mogelijk vogels te spotten in een half uur. Ze hebben vrijdag 24 januari meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. Vogelwerkgroep Berkelland heeft op alle scholen promotie posters verspreid met een begeleidende brief met lesideeën.

De eerste tien minuten werd geteld vanuit de klas. De kinderen zagen een gaai die de pinda's uit de pindaslinger wist te pikken. Ook zagen ze dertien groenlingen onder het klimrek. Daarna gingen de kinderen nog twintig minuten naar het schoolplein om daar te speuren naar vogels. Door goed te luisteren probeerden de kinderen soorten te vinden die nog niet waren genoteerd. In de klas was daar ook mee geoefend: als je een piepende fietspomp hoort, moet er een koolmees zijn en een twinkelend belletje betekent dat er een pimpelmees in de buurt is en de Turkse tortel komt met z'n roekoekoe niet verder dan drie tellen. Verder zagen ze soorten zoals houtduif, vink, merel, kauw en huismus. De Turkse tortels maakten elkaar al zelfs het hof! Tot slot werden de gegevens ingevoerd op de website.
Op het moment van schrijven staat de huismus in Nederland op nummer een, daarna is de koolmees de meest getelde vogel. De resultaten zijn per plaats in te zien op www.tuinvogeltelling.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden