Jan en Ria Krooshof met lintje en bloemen naast burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber
Jan en Ria Krooshof met lintje en bloemen naast burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber (Foto: )

Oranje tintje aan Spilbroekshow

NEEDE - Voor de Needse Pluimvee- en Konijnenfokvereniging (NPV) beloofde de kleindierententoonstelling dit jaar al een groot succes te worden, maar de uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau aan bestuurslid Jan Krooshof was de slagroom op de taart. Die taart overigens was er ook letterlijk vanwege het 97-jarig bestaan van de fokvereniging. In het bijzijn van zijn vrouw Ria ontving Jan Krooshof de versierselen uit handen van burgemeester Joost van Oostrum.

Door Rob Weeber

In zijn speech memoreerde Van Oostrum de verdiensten van Jan. Het begon met vijftig jaar vrijwilligerswerk achter de naam, in Speeltuin De Berg (1970-2020). Verder is Jan als sinds 1964 actief in de NPV, waarvan vanaf 1978 als bestuurslid. In die hoedanigheid organiseert hij ook de jaarlijkse Hanenkraaiwedstrijden. In 2017 kraaide zijn eigen haan maar liefst 137 keer in drie kwartier. In 2018 was dit nul keer. Van Oostrum kreeg graag tips hoe je dit kon regelen. De gemeente kreeg namelijk nog wel eens een klacht over overlast van hanen in de vroege ochtend. Helaas kon Jan hem niet helpen. Verder was Jan van 1999-2012 trainer en coach bij de Eibergse volleybalvereniging Boemerang en is hij sinds 2012 vrijwilliger in het A.J.G. ter Weemepark in Neede, ook wel bekend onder het 'eendjespark'.

Naast het lintje was er nog meer positief nieuws te melden door voorzitter Dinant Rohaan. Het aantal deelnemers lag op 900 ten opzichte van 830 vorig jaar. Door de vele inzendingen in de categorie Sierduiven moest de organisatie zelfs een extra keurmeester aanstellen. De tentoonstelling was ontkomen aan de ophokplicht, en daarmee de afgelasting, hoewel de minister daar donderdag pas definitief uitsluitsel over gaf. 2020 werd ook het eerste jaar dat er een hoofdereprijs in de categorie Sierduiven is gevallen. Martin Vink uit Herveld in de Betuwe was een van de gelukkige winnaars met zijn Lachduif. Hij behaalde maar liefst 96 van de 100 punten en kreeg het predicaat 'Fraai'. De overige volwassen winnaars kwamen uit Twente en de Achterhoek. B. Peters uit Hengelo Gelderland bijvoorbeeld won in de categorie Watervogels de hoofdereprijs met een Noord-Hollandse krombek (eend). Hij kreeg het predicaat 'Fraai'. H. Lubbers uit Aalten won de tweede hoofdereprijs in de categorie Sierduiven met zijn Engelse dwergkopper. Hij kreeg het predicaat 'Uitmuntend'. In de categorie jeugd werd Ramon Oonk binnen de categorie Konijnen winnaar met zijn Tan. Hij kreeg het predicaat 'Fraai'. Ramon won er ook een clubprijs NPV-Neede mee. De winnaar van de Berkellandbokaal tenslotte werd Jeroen Oonk. Hij zond de mooiste vier dieren in.

Uitslagen
Hoen: H.J. vd Riet uit Markelo met een Ned. Uilenbaard, predikaat; Fraai.
Dwerghoen: H. Abbink uit Haaksbergen met een Sulmtaler, predikaat; Fraai.
Konijn: G.J. Beusekamp uit Laren met een Duitse hangoor, predikaat; Fraai.
Watervogel: B.A.W. Peters uit Hengelo (Gld) met een Noord Hollandse krombek, predikaat; Fraai.
Sierduif: H.J. Lubbers uit Aalten met een Engelse dwergkropper, predikaat Uitmuntend.
Diamantduif: M. Vink uit Herveld met een diamantduif, predikaat Fraai.
Jeugd
Dwerghoen: Alex Bekker uit Sinderen met een Chabo, predikaat Fraai.
Serama: Boy Reukers uit Hengelo (Gld) met een serama, predikaat Fraai.
Konijn: Ramon Oonk uit Neede met een Tan, predikaat Fraai.
Clubprijzen NPV-Neede
Hoen: Rick Slijkhuis uit Neede met een Welsumer, predikaat Fraai.
Dwerghoen: J. Kip uit Breedenbroek met een Modern Engels vechthoen, predikaat Fraai.
Serama: J. Kip uit Breedenbroek met een serama, predikaat Fraai.
Konijn: Ramon Oonk uit Neede met een Tan, predikaat; Fraai.
Sierduif: H. Kruize uit Neede met een Engelse kropper, predikaat Fraai.
Trio dwerghoen: D.G. Rohaan uit Neede met een trio Welsumerkrielen, predikaat Zeer Goed.
Collectie van 4 dieren: Jeroen Oonk uit Neede met Alaska's, 384 punten
Winnaar Berkelland Bokaal (Beste 4-tal)
Jeroen Oonk uit Neede met collectie Alaska's, 384 punten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden