Joop Ribbers (links) en Jan Kok bij de zojuist bevestigde plaquette. Foto: Henri Walterbos
Joop Ribbers (links) en Jan Kok bij de zojuist bevestigde plaquette. Foto: Henri Walterbos

Ereplaatsje Beltrumse pastoors op plaquette

Algemeen

'Pastoor Alink heeft het biechten in de biechtstoel nog afgeschaft'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Volop geluiden van een boormachine en een stofzuiger vanuit de kerk zaterdagmiddag. Vrijwilligers Jan Kok en Joop Ribbers zijn samen met een vakman van Hofman Beltrum vlak bij de uitgang bezig een plaquette aan de muur te bevestigen met hierop de namen van de twaalf pastoors die de Beltrumse Onze Lieve Vrouw ten Hemelopnemingkerk dienden tussen 1855 en 2010, terwijl de kerk gebouwd werd in 1846, als filiaal van de Calixtusparochie in Groenlo.

Als het klusje geklaard is en de koffiegeur uit de kerk komt, vertellen beide mannen over het ontstaan van het idee, de uitvoering, en vertellen ze 'en passant' nog anekdotes van enkele pastoors op de plaquette. Jan Kok: "We hebben in juli en augustus kerkbezichtigingen voor bezoekers. Toen ik kaartjes hierover in alle kerken in de buurt heb neergelegd zag ik in de kerk in Meddo een lijst met daarop alle namen van de pastoors die die kerk in Meddo gediend hadden. Ik dacht, 'hee verrek, da's ok nog wal iets veur Beltrum.' Wij bestaan al veel langer dan 100 jaar. Aangezien onze parochie niet meer zelfstandig bestaat, dan is het wel mooi om iets te maken waarop de namen van al onze pastoors staan als dankbare herinnering. Toen heb ik dat een keer aangekaart bij enkele mensen en vond men dat een goed idee. Ook het kerkbestuur was akkoord en zei 'doo moar, maak d'r moar veur.' Ze zeiden dat we dat dan maar moesten doen. Hebben we de impalagranieten steen laten maken door Steenatelier Eibergen."

Onthuld
De plaquette werd afgelopen zondag na de eucharistieviering van 10.30 uur onthuld door pastoor Scholten, die nog nabij het Godshuis in Beltrum woont. "Het lag in de bedoeling dat hij dit samen met pastoor Brummelhuis zou doen," vertelt Ribbers. "Brummelhuis en Scholten zijn de enige pastoors die nog in leven zijn. Beiden wilden we graag uitnodigen voor de onthulling van de plaquette, maar pastoor Brummelhuis die in Oldenzaal woont is pas nog aan zijn hart geopereerd," weet Kok. Dan vertellen Kok en Ribbers elkaar aanvullend nog even hoe het precies zit met de Beltrumse kerkdienders. "De Beltrumse parochie heeft van 1855 tot 2010 bestaan. Toen is het een fusie aangegaan met de Paulusparochie met zeven kerken meer. In 2000 is Scholten al met emeritaat gegaan, kwamen er bij toerbeurt anderen hier diensten doen. Pastoor van Oij is als pastoor al in 1853 begonnen. Die was eerst hulp in Groenlo aan de kerk. Daarna is hij hier gekomen. 'Hee mos too luustern noar de Grolsen en dat mo'w no tegenwoordig ok weer'," lacht Kok hard. "Honderdzeuvenenvieftig joar bunt wi-j zelfstandig ewest."

Pastoor van der Horst was tevens architect. Ribbers hierover: "Als er gebouwd moest worden in Beltrum was hij erbij. Toen een keer iets afbrandde, hoorde ik later van de mensen die het trof dat de pastoor langs was geweest en precies zei hoe alles hersteld moest worden. Ook over hoe stenen weer opnieuw te gebruiken zijn. Hij bemoeide zich overal mee, in de positieve zin van het woord. Hij was meer een bouwpastoor. Pastoor Alink heeft ook veel goeds gedaan. Die heeft het biechten in de biechtstoel nog afgeschaft. Mocht je gewoon in de bank blijven zitten," lacht Joop Ribbers. Over Scholten hebben beiden nog steeds een hoge pet op. "Scholten is een hele goeie. Een mensenmens. Die stond altijd tussen de mensen, heeft ook goede opvattingen. Daar kunnen sommigen nog veel van leren. Het is jammer dat hij geen vijftig jaar jonger is."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant