Oqido en GAREO samen op de bres voor peuterbeweging

De beweeguurtjes dragen ook bij aan de sociale ontwikkeling en taalvaardigheid van peuters. Foto: PR
De beweeguurtjes dragen ook bij aan de sociale ontwikkeling en taalvaardigheid van peuters. Foto: PR (Foto: )

EIBERGEN/REKKEN - Kindercentrum Oqido is in samenwerking met gymnastiekvereniging Gareo gestart met het aanbieden van beweeguurtjes voor twee- tot vierjarigen in Rekken. Beide partijen willen zo bewegen op jonge leeftijd stimuleren en een goede motorische ontwikkeling bevorderen. Het gaat om een pilot van twintig weken waarbij peuters die opvang genieten bij Oqido een keer per week gratis onder de professionele begeleiding van een Gareo-trainer gymles krijgen. Inmiddels zitten de eerste tien lessen erop.

Ouders en kinderen reageren positief, maar ook Oqido en Gareo zijn tevreden. De Sportfederatie Berkelland bracht de partijen bijeen. Janine Vogel van Oqido: 'Er is zeker sprake van een win-win situatie. Kinderen bewegen op deze manier voldoende en verantwoord. Ook in de winter, wanneer buitenspelen minder aantrekkelijk is. Oqido heeft beweging hoog in het vaandel staan en dat willen we uitdragen. Met de beweeguurtjes kunnen we dat ook echt realiseren.' Gareo-voorzitter Marieke Willink is eveneens enthousiast over de samenwerking: 'Als lokale partij zagen we hierin een kans op een goede samenwerking met de kinderopvang in Rekken. In deze tijd is het niet meer vanzelfsprekend dat kinderen genoeg bewegen. Op deze manier bereiken we ook kinderen die nog niet gymmen bij de vereniging.'
Na afloop van de pilot wordt bekeken op de beweeguurtjes in Rekken een vervolg krijgen. Binnenkort start Oqido in samenwerking met gymvereniging Odival met beweeglessen op haar locatie in Eibergen. Tijdens de lessen komen basisvaardigheden als balanceren, klimmen, mikken en rollen aan bod. Door gevarieerd te bewegen leren kinderen hoe ze hun lichaam moeten gebruiken en ontwikkelen ze de belangrijkste spiergroepen die ze op latere leeftijd nodig hebben voor een sportieve levensstijl.
Bewegen is ook belangrijk bij het leren van taal en sociale omgang met leeftijdsgenootjes. Kinderen leren begrippen als onder, boven, over, achter, links en rechts het best door mee te doen aan bewegingsspelletjes en leuke activiteiten. Bewegen in groepsverband draagt bij aan contact met leeftijdsgenootjes. Ze leren samen spelen, wachten op hun beurt en respectvol met elkaar omgaan. Plezier is hierbij erg belangrijk. Jong geleerd is oud gedaan, is het credo.

Meer berichten