Lesley Foster bij het monument van zijn gevallen broer Edward (2012). Foto: Historische Kring Neede.
Lesley Foster bij het monument van zijn gevallen broer Edward (2012). Foto: Historische Kring Neede.

Royal British Legion Holland Branch aanwezig bij herdenking van Edward Foster

Algemeen

NEEDE - Het bevrijdingsprogramma van het organisatiecomité 'Neede 75 jaar bevrijd' begint op 31 maart met de herdenking van Edward Foster, de Engelse soldaat die letterlijk op de valreep van de bevrijding het leven liet aan de Borculoseweg. De ceremonie start om 19.00 en wordt bijgewoond door de Royal British Legion Holland Branch. Burgemeester Joost van Oostrum spreekt tijdens deze plechtigheid. Na de herdenking is er een bijeenkomst in de Grote Kerk met een toespraak van Mart de Kruif, generaal b.d.

Door Rob Weeber

Needenaar Henk de Reus heeft zich al eerder verdiept in de geschiedenis van de 'slag om Neede' en is in het bezit van de Gelders-Overijselse Courant van 2 april 1946. Daarin wordt over het voorval op paaszaterdag 31 maart 1945 geschreven: "De boeren moesten het op deze dag ontgelden. Overal werden paarden en wagens meegenomen. Door de moffen die zelf geen vervoermiddelen meer bezaten… Zaterdagmiddag 5 uur...Het bericht doet de ronde dat de eerste Engelse tank op de Borculose weg is aangekomen. Inderdaad blijkt het juist te zijn. Hij is echter door een groepje Moffen bij het Kisveld beschoten en heeft één dode en één gewonde. Na een ogenblik komt radiografische te hulp geroepen versterking opdagen en een aantal tanks binden nabij Kisveld en Noordijkerweg de strijd aan met in hinderlaag gelegen kleine groepjes Duitsers. Anderhalf uur ongeveer klinken nog de schoten, doch als de Duitse officier in een weide bij Koeslag aan de weg naar Noordijk - gesneuveld is, vinden de soldaten het welletjes en zij staken het schieten, zich gevangen gevend of vluchtend. Jammer dat als gevolg van deze kleine gevechten een achttal boerderijen en arbeiderswoningen in vlammen opgingen met alles wat daarin was. Gelukkig echter geen slachtoffers onder de bevolking."

Dat ene slachtoffer was Edward Foster, de gewonde man zijn broer Lesley. Beide zaten met nog twee andere bemanningsleden in die eerste tank die 31 maart op de Borculoseweg verscheen, een tank van Amerikaanse makelaardij van het type Stuart Mk I-V met de liefkozende bijnaam 'Honey'. Naar verluid kreeg Foster bij de aanval met een Panzerfaust vloeibaar staal in de buikstreek, wat hem het leven kostte. De Duitse officier is vermoedelijk door zijn eigen mannen vermoord. 'So, das ist erledigt, ' zou de dader hebben uitgeroepen. Fosters broer Lesley overleed op 28 juli 2015 in Engeland. Edward werd in eerste instantie begraven aan de Borculoseweg, maar is later herbegraven op het War Cementery Jonkerbos in Nijmegen. Hij diende bij het Coldstream Guard regiment, onderdeel van het Engelse 30e legerkorps dat samen met de Canadezen de Achterhoek bevrijdde. Op 31 maart 2012 werd er een straat in Neede naar hem genoemd.

De herdenking op 31 maart 2020 zal worden bijgewoond door de Royal British Legion Holland Branch. The Legion, met het symbool 'poppy' (klaproos), is in 1921 opgericht om financiële, sociale en emotionele steun te geven aan (oud-)militairen van het Engelse leger. Het is in Groot-Brittannië ook het grootste goede doel, met een opbrengst in 2019 van 14 miljoen pond. Ray Waller, veteraan en reserveofficier b.d. woont tegenwoordig in Nederland en is een van de 150 leden van het legioen in ons land. "Het legioen dankt zijn symbool aan de Engelse arts John Mccrae die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front gelegerd was. De verschrikkingen die hij zag, maakten zoveel indruk op hem dat hij het gedicht 'In Flanders Fields' schreef. Hierin verwees hij naar de poppy, de enige bloem die toen in de verwoeste grond wilde groeien. In Flanders fields the poppies blow, Between the crosses, row on row, et cetera. Ieder jaar vindt in Groot-Brittannië in november het zogenaamde 'Poppy Appeal' plaats, de inzameling van geld voor de (oud-)militairen. De inzameling wordt vier weken voor de zogenaamde 'Remembrance day of Poppy day' gehouden, de jaarlijkse herdenkingsdag op 11 november of de zondag die er het dichtstbij zit. Ook in Nederland worden fondsen geworven."

Een tweede taak van het legioen is het bijwonen van herdenkingen en ceremonies, hoofdzakelijk naar aanleiding van gebeurtenissen uit de Tweede Werelddoorlog. Ze worden gevraagd, maar hebben ook een paar vaste herdenkingsmomenten. Zo zijn ze bijvoorbeeld altijd aanwezig bij de herdenking van de slag om Arnhem, operatie Market Garden. "Meestal zijn het de officiële herdenkingen die we bijwonen, zoals vorig jaar de onthulling van het nieuwe Airborne monument in Renkum. Maar het komt ook nog wel eens voor dat er een vermist vliegtuig wordt opgegraven waar nog stoffelijke resten inzitten. Als die geïdentificeerd zijn en overgedragen aan de nabestaanden, dan zijn wij bij de begrafenisplechtigheid. Het is overigens niet zo dat we alleen voor militairen in actie komen. We wonen ook wel plechtigheden voor burgerslachtoffers bij."

Voorlopig graf Edward Forster aan de Borculoseweg. Foto: HKN
Afbeelding tank type Stuart. Foto: HKN

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant