De schooltandarts op bezoek in Eibergen. Foto: Boudewijn Bleekman
De schooltandarts op bezoek in Eibergen. Foto: Boudewijn Bleekman (Foto: )

Dorpsfilm Eibergen in 1966: de schooltandarts veroorzaakt angstzweet

EIBERGEN - Het verzuilde Eibergen telt in 1966 maar liefst zes verschillende lagere scholen (protestant, katholiek en openbaar) en ook voor de voetballers zijn er voor alle gezindten eigen clubs. Burgemeester Frans Hermsen en zijn ambtenaren zorgen voor de vernieuwing van de dorpskern door veel oude panden te laten slopen, maar helaas niet tot genoegen van alle Eibergenaren.

De jeugd van Eibergen zal weinig goede herinneringen hebben aan de dorpsfilm die in 1966 werd gemaakt. Want daarin zien we het optreden van 'de beul', ook wel bekend als de schooltandarts, waaraan veel jongeren een trauma hebben overgehouden.
Eibergen is in 1966 een dorp dat een stormachtige groei doormaakt door de uitbreiding van de Rekkense inrichtingen en de komst van militair kamp Holterhoek. In die jaren is de textielindustrie nog een belangrijke werkgever en is de invloed van die industrïelen op alle fronten nog merkbaar. Prakke maakte ziekenhuiskleding, de bekende witte zustersschorten en aan de Fabrieksstraat werden ook kettingkasten gemaakt.
Bij café De Lindeboom is de eigenaar niet alleen barman en slijter maar ook nog eens sportleraar bij de inrichtingen in Rekken. En bij Radio Somsen koop je de nieuwste bandrecorder van Philips of een fijn elektronisch orgeltje voor in de huiskamer. En zelfs de TV kan dicht met een harmonica-schuifdeurtje. De diepvrieskist maakt de 'diepvrieshuisjes' die in het dorp staan langzaamaan overbodig.

Moeder Ter Braak houdt de jeugd van straat
De moeder van de in Eibergen geboren schrijver Menno ter Braak was oprichter van Ons Huis waar de jeugd spelletjes kon spelen in plaats van kattenkwaad uithalen op straat. De dan net 2 jaar oude damclub D(oor) I(nspanning) Ontspanning werkt ook mee aan de film en schuift in Ons Huis de schijven over het bord.

Ons Dorp Eibergen is donderdag 27 februari om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland.
Het tv-programma Ons Dorp is elke donderdag om 17.20 uur te zien op Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist.

Meer berichten