Zelf ervaren hoe het is om heftruck te rijden met heftrucksimulator op een VR-bril.  Foto: PR
Zelf ervaren hoe het is om heftruck te rijden met heftrucksimulator op een VR-bril. Foto: PR (Foto: )

Techniekdag Achterhoek dit jaar in Berkelland

NEEDE - De TecHniekdag Achterhoek vindt dit jaar plaats bij het Assink Lyceum in Neede, en wel op zaterdag 4 april van 10.00 tot 16.00 uur.

Door Rob Weeber

Het is ongetwijfeld een van de meest aansprekende manieren om de jeugd in een vroegtijdig stadium bij techniek en technologie te betrekken, een praktijkdag waarop ze daadwerkelijk de handen uit de mouwen mogen steken. Geen toeschouwer dus, maar even in de ban van een heus laboratoriumproefje of van een ritje in de heftrucksimulator. Eigenlijk is kiezen voor techniek niet meer de juiste benaming. Techniek en technologie zij niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het zijn bouwstenen van een latere beroepskeuze en de kunst is de juiste richting te kiezen.
De Techniekdag Achterhoek wordt georganiseerd door Achterhoek Ambassadeurs en VNO-NCW Achterhoek, ondersteund door het regionaal onderwijs en de Industriële Kringen. De dag vormt de afsluiting van de Week van de Techniek. Gedurende die week nemen honderden leerlingen van groep 3 tot en met 8 deel aan excursie en krijgen ze les van de Rijksuniversiteit Groningen over 'Jouw energie van morgen'. De jongste groepen gaan robotjes bouwen, de groepen 5 en 6 gaan wetenschappelijke proefjes doen en de groepen 7 en 8 gaan op bedrijfsexcursie. Het programma voor de leerlingen gedurende de week is nog veel breder van opzet dan dat op de Techniekdag. Niettemin is die dag razend interessant en populair. Het evenement trekt ieder jaar zo'n 5.000 bezoekers.

"We zitten nu op 54 deelnemende bedrijven, maar de verwachting is dat we op zestig uitkomen," begint Marianne te Linde, programmamedewerker Onderwijs en Arbeidsmarkt bij de Achterhoek Ambassadeurs. "Het is ieder jaar een grote klus om ons rondreizende circus te organiseren, maar tegelijkertijd geeft het enorm veel voldoening. De dag is bedoeld om leerlingen tussen 8 en 14 jaar te laten ervaren hoezeer techniek en technologie in ons leven binnengedrongen zijn en welke mogelijkheden er voor een toekomstig, technisch beroep bestaan. Het leuke is dat ze er in de praktijk aan kunnen 'ruiken' en ermee kunnen experimenteren. Bijvoorbeeld staat er een simulator voor heftrucks, verfspuiten en lassen. Verder biedt de Hogeschool Arnhem Nijmegen allerlei doe-activiteiten aan met technologie die in ons dagelijks leven toegepast wordt en kunnen kinderen de medewerkers van het Technieklokaal Borculo met een 3D printer werken. De Techniekdag in haar opzet mag een succes genoemd worden. Deelnemende bedrijven gebruiken de dag ook om open huis te houden. Inmiddels wordt de dag door ons ook al in Bocholt (Duitsland) georganiseerd."

De gastheer voor de Techniekdag is doorgaans een bedrijf of een groepje van bedrijven. Om als gastheer te kunnen optreden, moet aan een aantal eisen van de organisatie voldaan worden. Voor Berkelland was het niet mogelijk om een bedrijf te vinden dat als gastheer kon optreden. De redding kwam vanuit het onderwijs. Gastheer dit keer is Het Assink lyceum in Neede, locatie voor bovenbouw vmbo-bb, vmbo-kb en vmbo-g/tl, in samenwerking met het naastgelegen MaxX Onderwijs. Het is voor hen een mooie kans om de aansluiting bij en verbondenheid met het bedrijfsleven te laten zien. Hybride onderwijs is tegenwoordig meer en meer een vast onderdeel van het lesprogramma. Het maakt deel uit van het landelijke programma Sterk Techniek Onderwijs, onderwijs om de leerling een technische richting op te krijgen.

De organisatie voor de Techniekdag Achterhoek bestaat onder andere uit: Marianne te linde, programmamedewerker Onderwijs en Arbeidsmarkt bij de Achterhoek Ambassadeurs, Tjerry Verhoeven, regiomanager VNO-NCW midden, Ton te Koppele, eigenaar Te Koppele B.V. Eibergen en bestuurslid Industriële Kring Berkelland, Joost Leeuw, docent technologie en projectleider Innovatielokaal op Het Assink lyceum Neede en Dick Hobé, docent Bouw, Wonen en Interieur aan het Schaersvoorde in Aalten. De Techniekdag Achterhoek wordt gehouden op zaterdag 4 april bij het Assink Lyceum aan de Parallelweg 9 in Neede. Aanvang is 10.00 uur, sluiting 16.00 uur.

Meer berichten