Het bestuur van de Zonnebloem afdeling Neede. Foto: Rieta van der Linde
Het bestuur van de Zonnebloem afdeling Neede. Foto: Rieta van der Linde (Foto: )

De Zonnebloem laat medemens stralen

55 jaar afdeling Neede

NEEDE - Volop genieten van het leven. Dit is waar de 32 vrijwilligers van De Zonnebloem afdeling Neede zich voor inzetten. Met leuke activiteiten voor de medemens met een lichamelijke beperking proberen de vrijwilligers voor een zonnetje te zorgen.

Van een dagtocht met een touringcar tot een heerlijke picknick. Of een bezoekje aan een boerderij om een te smullen van een ijsje tot een uitstapje naar een tuincentrum. Onder de dames is bezoek aan een modezaak in de regio populair. Het zijn voorbeelden van activiteiten die De Zonnebloem met plezier organiseert voor haar gasten. "We bieden onze gasten een breed programma met activiteiten. Zo valt er voor een ieder van iets te genieten. Want daar draait het om binnen onze organisatie", vertelt voorzitter Gerrie Abbink enthousiast. Penningmeester Ine Wilbrink vult aan: "Nu hebben we iets meer dan 200 gasten en 32 vrijwilligers. In ons midden is zelfs een vrijwilliger vanaf het eerste uur. Voor haar inzet is ze vorig jaar gehuldigd. Jammer genoeg loopt het aantal vrijwilligers terug. Dit is iets waar veel verenigingen tegen aanlopen. Mijn ervaring is dat inzet voor De Zonnebloem echt wordt gewaardeerd. Door het zeer gevarieerde aanbod van activiteiten maken we veel gasten blij. Juist deze genietmomenten zijn belangrijk voor mensen met een lichamelijke beperking", legt Ine Wilbrink uit. "De activiteit zelf biedt vreugde, dit geldt ook voor het vooruitzicht en de herinnering na afloop." Belangrijk blijft altijd het huisbezoek van de vrijwilliger. Juist omdat iemand met een lichamelijke beperking aan huis is gebonden is een bezoekje echt iets waar gasten naar uitkijken.

Mooie herinneringen
De Zonnebloem gaat met de tijd mee. De wensen van de gasten staan voorop. "Vroeger gingen we twee keer per jaar een busreis maken. Dit hebben we terugbracht naar één keer per jaar. Het animo werd minder en een dagtocht werd te zwaar voor veel van onze gasten. Een hele dag intensief bezig zijn, lukt niet altijd meer. Dan zoeken we naar een alternatief. Denk hierbij aan een uitstapje dichterbij huis. Met de electrocar Wakelexpress over de bloeiende heide in de omgeving van Buurse viel goed in de smaak", vertelt Gerrie Abbink. "Juist de kleinschalige activiteiten zijn zeer in trek. Mensen zijn er even uit. En daarbij genieten onze gasten ook van het samen nuttigen van een kopje koffie met gebak. Want vergeet niet dat veel mensen veelal alleen zijn. Een uitje met iets lekkers, een gezellige praatje in een mooie omgeving is al genoeg", vult Ine Wilbrink aan. "In de maanden februari en november organiseren we avonden met een gezamenlijke maaltijd. Hiervoor is altijd veel belangstelling. Zoveel zelfs dat we twee avonden per maand organiseren. Op deze manier hebben de gasten keuze en maken we veel gasten blij met dit uitje. Een ander zien genieten, maakt dat je zelf ook geniet. Dit maakt het vrijwilligerswerk extra leuk en geeft je energie."

Feestmiddag
Zaterdag 4 april is de feestmiddag ter gelegenheid van het 55-jarig jubileum van De Zonnebloem afdeling Neede. De feestlocatie is café Hassink Noordijk. Door de vrijwilligers worden de gasten veelal tijdens een bezoekje uitgenodigd. "Dit is persoonlijker en samen kun je ook het vervoer overleggen", legt Ine Wilbrink uit. Vanaf 11.30 uur zijn gasten en belangstellenden welkom. Om 12.00 uur begint het officiële programma. Voorzitter Gerrie Abbink vertelt verder over het programma: "Met alle gasten gaan we lunchen. De Edelweiss Kapelle Gelselaar zorgt voor een vrolijke noot en gezellige meezingers. Tijdens de muzikale klanken is er een hapje en drankje. Rond 16.30 uur ronden we de feestmiddag met een kop koffie en een traktatie af."

De gasten van De Zonnebloem Neede worden voor dit jubileumfeest door de vrijwilligers benaderd. Overige belangstellenden voor deze feestmiddag kunnen informatie opvragen bij bestuurslid Karry Hendriks. Zij is te bereiken via e-mail zonnebloem-neede@outlook.com of telefonisch (0545) 29 35 88.

Medemens laten stralen
In het jubileumjaar gaan de vrijwilligers erop uit om extra aandacht te vragen voor De Zonnebloem. Het plan is om een keer op de weekmarkt present te zijn. Bezoekers aan de markt ontvangen informatie en zonnebloemzaad. "Zo maken we het dorp extra fleurig met zonnebloemen. En bovendien blijft het werk van onze organisatie zo mooi in beeld. We doen deze zonnige actie om mensen te motiveren om zich in te zetten voor De Zonnebloem. Natuurlijk begroeten we via deze weg ook graag nieuwe gasten", vertelt Gerrie Abbink.
De Zonnebloem begroet graag nieuwe vrijwilligers en bestuursleden die zich willen inzetten voor hun medemens. Wie geïnteresseerd is, kan zich melden via e-mail zonnebloem-neede@outlook.com of telefonisch bij Gerrie Abbink, 06 – 507 314 44.

Meer berichten