Jan en Jacqueline Broekmaat. Foto: PR
Jan en Jacqueline Broekmaat. Foto: PR

Weg uit Neede, en toen ...

Algemeen

Jan en Jacqueline Broekmaat

NEEDE - Jan (51) en Jacqueline Broekmaat (53) hadden een eigen bedrijf in de metaalsector. Door de afgelopen crisis echter kwam daar een eind aan en moesten ze hun bedrijf noodgedwongen sluiten. Een nieuwe keuze was eigenlijk al jaren geleden gemaakt en werd nu werkelijkheid. Ze kochten in 2017 een camping in Frankrijk. Zoon Thijn ging mee, dochter Laureen bleef voor haar studie in Nederland.

Komend seizoen wordt het derde seizoen op hun kleinschalige, rustieke camping Le Bonhomme. "Ik kampeer al vanaf mijn eerste levensjaar," verklaart Jacqueline haar liefde voor de camping. "Ook met het gezin gingen we altijd op vakantie naar een camping en het idee ooit een eigen camping te hebben, bleef trekken. Waarschijnlijk zou het er nooit van gekomen zijn, als ons metaalbedrijf niet dicht moest. Maar toen het gebeurde, ontstond er een gevoel van nu of nooit. Via een Nederlandse makelaar bekeken we een tijdje het aanbod in Europa en uiteindelijk kwamen we hier terecht. Het is een rustige, kleinschalige camping met 25 plekken in het midden van Frankrijk. Ook de vorige eigenaars waren Nederlands. Zij kochten de camping in 2000 en gingen in 2017 met pensioen. De grootte van de camping was een bewuste keuze. We willen het bedrijf samen runnen. Een groter bedrijf had personeel benodigd en dat willen we niet meer."

Jan regelt de schoonmaak van de gebouwen en het onderhoud op de camping. Ook hij prefereert inmiddels het rustige, gemoedelijke leven in Frankrijk boven het jachtige in Nederland. "Ik sta net na zeven uur op en begin met de schoonmaak van het toiletgebouw. Daarna haal ik broodjes bij de plaatselijke bakker en breng deze bij de gasten rond. Hoewel het in het seizoen best aanpoten is, je bent nu eenmaal 24 uur per dag 'aanwezig', valt het werken niet zwaar. Je moet zelf wel handig zijn en niet voor ieder wissewasje iemand inhuren. Ons seizoen is van april tot en met juni en daarna weer september. De vakantieganger in juli en augustus is niet onze bezoeker. Dat heeft ook met de grootte van onze camping te maken en het activiteitenaanbod. Naast de 25 trekkersplaatsen hebben we een gîte voor twee personen, een stenen aanbouw aan ons hoofdgebouw. Alles is te overzien. Belangrijk voor ons is het persoonlijk contact met de gast. Ik haal de broodjes en Jacqueline zorgt voor de table d'hôte. Op meerdere dagen per week kunnen maximaal tien gasten aan tafel aanschuiven voor de avondmaaltijd. Verder drinken we in de namiddag graag een glas wijn met onze gasten. Voordeel is dat de gasten elkaar en ons wat beter leren kennen. Om half tien ruimen we af en gaat ieders zijns weegs. Deze manier van werken en leven is gewoon genieten."

De camping valt in de categorie SVR en rustiek en heeft 30+ als doelgroep. Hij ligt zo'n 50 km ten zuidoosten van Châteauroux en ongeveer 300 km recht onder Parijs. De omgeving is landelijk. De burgemeester van het dorpje Néret is op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend op het gemeentehuis aanwezig. Voor de rest is hij boer. De camping leent zich bij uitstek voor rustzoekers en fietsers. De smalle, vaak nog zanderige weggetjes tussen de landerijen leiden door het glooiende landschap met af en toe idyllische vergezichten. Het vormt een ideaal decor om er lekker op uit te trekken.

Camping Le Bonhomme biedt dan ook fietstochten aan, zelfs meerdaagse, waarbij wel iedere avond weer de camping aangedaan wordt. In de wat verder weg gelegen omgeving is van alles te doen. Er zijn bezienswaardigheden, zoals een kasteel en een abdij, en er is ontspanning in de vorm van een wijnproeverij of een partijtje golf. Verder kan een pottenbakkersdorpje bezocht worden en diverse archeologische musea.

En de toekomst voor Jan en Jacqueline? In princiep willen ze niet meer terug naar Nederland, ook niet na de pensionering. Maar te ver vooruitlopen op de zaken doen ze ook niet. Er kunnen altijd omstandigheden zijn die niet te voorzien waren. Voorlopig echter genieten ze van iedere dag op het Franse platteland.
Camping & Gîte Le Bonhomme is te vinden in de ACSI gids, de gids Rustiek Kamperen en de SVR gids.


camping-lebonhomme.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant