Jan Bart Wilschut en rechts Anjo Joldersma. Hendrik-Jan Mensink kon niet aanwezig zijn bij het gesprek. Ook Santiz was uitgenodigd om bij het gesprek aanwezig te zijn. Foto: Clemens Bielen
Jan Bart Wilschut en rechts Anjo Joldersma. Hendrik-Jan Mensink kon niet aanwezig zijn bij het gesprek. Ook Santiz was uitgenodigd om bij het gesprek aanwezig te zijn. Foto: Clemens Bielen

Praat en denk mee over de toekomst van het SKB

Algemeen

Bijeenkomst met thema: 'Kan het ook anders?'

Door onze verslaggever

WINTERSWIJK - Na de voorlichtingsavond in Groenlo heeft Stichting Behoud SKB nu voor woensdag 4 maart een avond georganiseerd in Theater De Storm in Winterswijk met als thema: Kan het ook anders? De Stichting benadrukt dat alle betrokken partijen van harte welkom zijn en doet haar best om via een digitale flyer zoveel mogelijk mensen en betrokken organisaties te bereiken: Bestuur en cliëntenraad van Stichting Santiz, raadsleden uit de gehele Achterhoek, zorgverzekeraar Menzis, personeel van de ziekenhuizen en iedereen, die de zorgverlening in de Achterhoek belangrijk vindt. Sprekers zijn onder andere Ad Huijsmans, die vele fusies tussen ziekenhuizen heeft begeleid, en Aad de Groot, voorzitter van de directie van zorgverzekeraar DSW. Ook is er ruimte voor discussie.

Het driemanschap van Stichting Behoud SKB, voorzitter Hendrik-Jan Mensink, Anjo Joldersma en Jan Bart Wilschut, heeft Ad Huijsmans en Aad de Groot ingeschakeld om mee te denken. "Met het binnenhalen van Ad Huijsmans en Aad de Groot hebben wij een dijk aan kennis en ervaring in de zorg binnengehaald, die voor ons een welkome ondersteuning betekent voor een onderwerp dat veel verdere gevolgen heeft dan alleen voor de gezondheidszorg", aldus Joldersma.

Drie verdiepingen
Joldersma spreekt over de drie verdiepingen. "In de eerste verdieping ging het om het verdwijnen van de afdelingen verloskunde, de kinderafdeling en aanvankelijk ook de acute zorg. Dan volgt verdieping twee met de vraag of het daarbij blijft of dat het ziekenhuis nog verder wordt uitgekleed. En verdieping drie: wat betekent het voor Winterswijk en omliggende gemeenten. Ons belang ligt duidelijk in de naam van onze stichting besloten: wij willen het SKB in de huidige vorm behouden en graag meedenken hoe dat tot stand kan komen."

Strijdbaar op zoek naar transparantie
Jan Bart Wilschut: "Na de eerste beroering na de bekendmaking van het voornemen van Santiz om twee afdelingen te sluiten, is er eigenlijk nog niet zo heel veel veranderd. Er zijn excuses gemaakt over de slechte communicatie, een lid van de Raad van Bestuur is weggestuurd, maar de plannen zijn niet van tafel. Wij willen graag inzicht hebben in de plannen, in het voortraject op basis waarvan die huidige koers is ingezet. Het antwoord, dat het beter is voor de zorg in de Achterhoek is wat ons betreft te vaag. Er ligt een rapport onder alles wat er nu gebeurt, geef ons inzage!,"
"Wij waren verbaasd bij de tekeningen van het nieuw te bouwen ziekenhuis in Doetinchem te lezen dat het een definitief ontwerp betrof en dat als opdrachtgevers zowel Slingeland als het SKB worden genoemd. Dat vraagt om uitleg en die wordt niet gegeven, omdat het bedrijfsgevoelige informatie zou bevatten. Een ziekenhuis is geen bedrijf. Dat een ziekenhuis uiterst voorzichtig omgaat met patiëntgegevens daar hoeven we niet over te praten, maar welke scenario's je onderzoekt, welke kengetallen en hoe je de demografische gegevens interpreteert, dat kun je niet als bedrijfsgevoelige informatie betitelen voor een ziekenhuis, dat een grote maatschappelijke functie bezit. Die openbaarheid van gegevens hebben we niet gekregen", aldus Wilschut.

Brede steun voor gelijkwaardig ziekenhuis
Joldersma wil ook nog even wat kwijt over de opmerkingen van Klaas Horneman en Ineke Weerkamp van de cliëntenraad in de Gelderlander van 7 februari. Joldersma: "Wij worden weggezet als een groep Winterswijkers die zich bedient van kretologie. Wij verheugen ons op de brede ondersteuning, die wij ondervinden in het verzorgingsgebied van het SKB, dat veel verder reikt dan de gemeente Winterswijk. De cliëntenraad voelt zich de vertegenwoordiger van alle cliënten van de Achterhoek, ik heb daar een andere mening over."
Joldersma: "Het bijzondere van onze club is juist, dat wij zoeken naar oplossingen. Vanuit de ziekenhuiswereld hebben wij veel kennis en ervaring binnengehaald vanuit verschillende invalshoeken. Ik ga ook niet mee in enig sentiment dat wij tegen Doetinchem zouden zijn. Maar geef dan eens aan wat je met dat grote ziekenhuis van plan bent. Horneman wijst erop, dat het aantal bedden nauwelijks hoger is dan het huidige aantal bedden in het SKB, maar iedereen weet dat het aantal bedden in ziekenhuizen drastisch gaat teruglopen door veranderende zorg. Dat moet Horneman toch ook bekend zijn. Het ziekenhuis lijkt vele malen te duur voor de ambitie, die het zou moeten hebben. Als je een beetje terugkijkt in de stukken over de fusie, dan wordt er niet alleen gesproken over twee volwaardige, maar ook over twee gelijkwaardige ziekenhuizen. Daar lijkt het nu absoluut niet op. Als die intentie er wel is, leg het dan eens uit. Het verschil in de cijfers is te groot."

Met de rug naar de toekomst?
Afwisselend en elkaar aanvullend gaan Wilschut en Joldersma verder: "Het idee dat wij lijnrecht tegenover samenwerking met Doetinchem zouden staan is onjuist, integendeel zelfs, wij zijn daar een groot voorstander van. Maar eerst even een stapje terug tot gelijke posities en dan samen vooruit om de problemen voor de gezondheidszorg op te lossen. Tot nu toe hebben we van de Raad van Toezicht te horen gekregen, dat de fusie en de nieuwbouw in Doetinchem niet bespreekbaar zijn. Dat is betreurenswaardig want er zijn genoeg openingen te vinden, waar we samen als regio de schouders onder kunnen zetten."

Openingen
Zij vervolgen: "Beide ziekenhuizen scoren ongelofelijk hoog in de patiëntenwaardering, daar kun je niet zomaar omheen. Beide ziekenhuizen trekken ook meer publiek dan je op basis van de ligging mag verwachten. Met dit gegeven zou je samen kunnen optrekken naar Den Haag om aan te geven, dat er voor deze speciale, wat dunner bevolkte, regio wel wat extra hulp welkom is. Zijn landelijke normen wel één op één over te zetten op deze regio? Over enkele maanden worden er weer programma's geschreven bij de partijen, wat komt daar over de gezondheidszorg in te staan? De Kamerleden Maarten Hijink, geboren in Aalten en lid van de SP, en Joba van den Berg van het CDA zijn voor 4 maart uitgenodigd. Dan is er de twijfel die gerezen is of steeds verder fuseren wel gewenst is. Ook dat is een punt om samen over na te denken (Aad de Groot van DSW zal daar over spreken). De Groot is ook de mening toegedaan dat bereikbaarheid een onderdeel van kwaliteit is. Ook kun je je afvragen of centraliseren wel de oplossing is als je verregaand gaat digitaliseren en gaat monitoren op afstand."

Refusie
Joldersma: "Om de problemen van de personele bezetting op te lossen, heb je meer dan het ziekenhuis nodig. De Achterhoek is een aantrekkelijk gebied om te wonen. De bereikbaarheid speelt een rol en er zijn aantrekkelijke mogelijkheden bij bedrijven, die wereldspelers zijn, maar te weinig bekendheid genieten. Een refusie: Eventjes opnieuw met vrijwillige samenwerking. Een alliantie, waarin samengewerkt kan worden met behoud van eigen identiteit. Even terug op eigen benen, want dan kun je echt tot rust komen. In dit soort processen moet het net zo lang duren tot beide partijen er fluitend achter kunnen staan. Als we eerst een stapje terug doen en dan gezamenlijk toewerken naar een samenwerking waar iedereen enthousiast voor is, dan kunnen we samen de schouders eronder zetten", besluit Joldersma.

KADER

Achterhoek Nieuws heeft Santiz uitgenodigd om voor de krant ook de kaarten op tafel te leggen. Santiz laat via woordvoerster Saskia Steenbergen weten, dat nieuwe bestuurder van Santiz, Rolf de Folter, binnekort de pers wel te woord wil staan. Of er op woensdag 4 maart ook vertegenwoordigers van Santiz aanwezig zullen zijn, kon zij op het moment van dit schrijven nog niet zeggen. Stichting Behoud SKB krijgt daar nog bericht over.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant