Riekske Berendsen. Foto: eigen foto
Riekske Berendsen. Foto: eigen foto

'Het is hier onwezenlijk rustig'

Algemeen

EIBERGEN - Wat betekent de coronacrisis voor de dagelijkse praktijk van een huisarts? Riekske Berendsen van de gelijknamige huisartsenpraktijk in 't Spieker in Eibergen wil daarover wel inlichten. Maar wel in een telefonisch gesprek. En een foto stuurt ze zelf wel toe. Het is duidelijk: hygiëne en risico's vermijden voor alles.

Door Rob Stevens

Thuis, van achter mijn bureau, stel ik donderdag in de ochtend mijn vragen. Berendsen: "Met mijn collega's is er onderling ook fysiek helemaal geen contact meer. Alles gaat telefonisch en via social media. Dat geldt ook zo veel mogelijk voor mijn cliënten. Het is hier onwezenlijk rustig. Gisteren heb ik zo'n tien tot vijftien telefoontjes gehad en maar vier patiënten op het spreekuur. Alleen mensen met echt spoedeisende klachten zie ik nog. Patiënten die echt niet kunnen wachten tot 6 april. Gisteren had ik hier iemand die zich verontschuldigde voor haar komst. Terwijl dat gezien haar klachten volkomen terecht was. Mensen met klachten aan hun luchtwegen en lichte koorts konden we hier tot vandaag ontvangen in een hiervoor speciaal ingerichte kamer, voorzien van alle hygiënische maatregelen die je maar kunt bedenken: beschermende kleding, mondkapjes, brillen, desinfecterend materiaal. Die kamer hebben we gelukkig niet nodig gehad. De situatie is nu anders. Er is nu namelijk een speciaal ingerichte coronapost in Winterswijk. De eerstelijnszorg is daarvoor belangrijk. Alles is er op gericht de coronapost zo veel mogelijk te ontlasten. Wij beoordelen of iemand die belt verdachte symptomen heeft. En of die doorverwezen moet worden naar de speciaal daarvoor ingerichte corona-post in het SKB. Daar werken artsen, assistenten en chauffeurs. In overleg wordt dan bepaald of patiënten naar de corona-post komen of thuis worden bezocht."

Het interview is donderdag. Vrijdag komt het bericht in de media dat bij een inwoner van de gemeente Berkelland een besmetting met het coronavirus is vastgesteld. De praktijk van Berendsen word dagelijks geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en voorschriften. Elke dag krijgt Berendsen instructies via de Huisartsen Organisatie Oost-Gelderland (HOOG). En ook onderling houden de Eibergse huisartsen (HAGRO) elkaar ook op de hoogte.

Berendsen geeft de telefoon door aan collega Cyril Seesing die donderdag waarnemend huisarts is in de praktijk van Berendsen. Hij heeft de dag ervoor in Lichtenvoorde nog spreekuur gehouden voor mensen met klachten aan de luchtwegen. Ook in een speciaal daarvoor toegeruste en ingerichte kamer. Hij heeft gisteren zo zes mensen gezien. Werken volgens de voor de corona-situatie geldende hygiënische voorschriften is heel arbeidsintensief. Alles moet na elk contact weer opnieuw schoon worden gemaakt. Ook voor hem geldt natuurlijk dat die situatie inmiddels is achterhaald. Patiënten met corona-verdachte symptomen komen nu eventueel bij de crona-post in het SKB terecht.

Seesing constateert angst onder mensen. En eenzaamheid, vooral bij ouderen. Omwille van hun kwetsbaarheid worden zij immers door hun naasten minder of soms zelf niet bezocht nu. Mensen zijn onzeker en banger voor de dreiging dan de daadwerkelijke klachten die ze hebben.

Het was een vreemde week voor Berendsen. Haar dagen staan tegenwoordig heel veel in het teken van overleg. Het normale 'face to face contact' met patiënten is er nauwelijks meer. De huisarts is er nu veelal vooral om mensen gerust te stellen. De inhaalslag voor 'het gewone werk' zal op termijn nog wel komen, verwacht ze. Berendsen merkt dat de crisis ook veel solidariteit los maakt. Collega's nemen makkelijker voor elkaar waar en bieden zich aan als chauffeur. De extra aandacht en waardering die er landelijk is voor zorgverleners ontroert haar. Er waren mensen die haar spontaan mondkapjes aanboden. Een mooi gebaar vindt ze. Die bescherming is belangrijk. Voor mensen die nog FFP2 maskers thuis hebben, houdt ze zich aanbevolen. Het zijn de kapjes die ook veel in de bouw gebruikt worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant