Ook patiënten opgevangen in SKB. Foto: Clemens Bielen
Ook patiënten opgevangen in SKB. Foto: Clemens Bielen

Capaciteit op dit moment nog voldoende in ziekenhuizen

Streekzieken-huizen vangen ook patiënten uit Brabant op

WINTERSWIJK- Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem werken nauw samen om de toenemende stroom patiënten, die besmet is met het corona virus of daar van verdacht worden, op te vangen. Volgens woordvoerster Saskia Steenbergen kunnen de beide ziekenhuizen de situatie op dit moment aan, maar de druk neemt toe. Steenbergen: "De situatie verandert van dag tot dag en ik doe daarom geen uitspraken over het aantal opnames."

Degenen, die verdacht worden van besmetting worden getest en - zolang de uitslag (enkele uren) nog niet bekend is – worden ze gescheiden van de besmette personen verpleegd. Steenbergen: "Er is op dit moment nog altijd een lichte stijging in het aantal opnames per dag en wij verwachten zeker dat de lijn naar boven zich nog gaat voortzetten."
Een grotere toestroom wordt dus verwacht en er is nog geen zicht op een eventuele afvlakking van de curve naar boven. Hectische toestanden zoals in Brabant doen zich op dit moment niet voor, maar volgens Steenbergen is alles in gereedheid gebracht om grotere patiëntenstromen op te kunnen vangen. "Er zijn al patiënten uit Brabant in onze ziekenhuizen ondergebracht, misschien volgen er meer."

De behandeling
Hoewel er op alle fronten hard wordt gezocht naar een effectieve behandeling tegen het virus, bestaat de behandeling nu voornamelijk nog uit symptoombestrijding en het isoleren van de patiënt om verdere besmetting te voorkomen. Een virus heeft geen eigen stofwisseling en maakt gebruik van de stofwisseling van de gastheer. Hierdoor is het lastig om medicijnen tegen het virus te ontwikkelen. De behandeling is vooral ondersteunend: zuurstof als er benauwdheid is, en beademing als de longen het niet kunnen volhouden. Naast de apparatuur die hier voor nodig is, is er ook grote behoefte aan beschermingsmiddelen.
Steenbergen: "Op dit moment kunnen wij onze medewerkers nog goed beschermen. Landelijk is er schaarste aan beschermingsmiddelen, maar er wordt hard aan gewerkt om de voorraden weer op peil te brengen. De distributie van de materialen geschiedt op dit moment door de landelijke overheid. De materialen gaan daar naar toe waar de nood het hoogst is. Wij geven onze voorraden ook door aan een centrale post."

Organisatie
De samenwerkende ziekenhuizen leggen de prioriteit volledig bij de bestrijding van het coronavirus. Steenbergen: "We hebben kunnen constateren dat er een goede samenwerking bestaat om deze crisis het hoofd te bieden. Wij hebben één team dat zich buigt over de beschikbaarheid van de beschermingsmiddelen en apparatuur; één team houdt de capaciteit in de gaten, en een team van artsen en managers bespreekt dagelijks samen de situatie in beide ziekenhuizen op alle niveaus."
"Er is een geweldige inzet van iedereen en er wordt hard gewerkt. Over alle linies komen alle mensen toch weer op hun werk, niet alleen artsen en verpleegkundigen, maar ook de mensen van het magazijn en de schoonmakers. Die laatste groepen mogen ook wel eens genoemd worden."
Beleid ten aanzien van bezoekersaantallen inn het SKB is aangepast. Patiënten mogen nog maar een bezoeker per dag ontvangen. Kijk op de website voor overige wijzigingen.


www.skbwinterswijk.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden